Svi učenici javnih škola u saveznoj državi Ohio tijekom školovanja će biti upoznati sa svim znanstvenim informacijama o razvoju nerođenog djeteta. Prema zakonskom prijedlogu pod nazivom „Humanost nerođena djeteta“ savezni uredi za školstvo i zdravstvenu zaštitu izradit će poseban odgojno-obrazovni program koji će postati dio školskog kurikuluma, a koji će sadržavati „precizne, znanstveno utemeljene informacije o anatomskim i psihološkim karakteristikama nerođena djeteta“ tijekom trudnoće, prenosi CNA.

„Kad poučavate kako djetetovo srce počinje kucati između šestog i osmog tjedna, kako se nokti formiraju u desetom tjednu, a bol osjeća oko dvadesetog tjedna, time pomažete stvaranju kulture života“, kazao je republikanski zastupnik i autor zakonskog prijedloga Niraj Antani.

Zakon koji je na snagu stupio 11. srpnja obvezuje ured za zdravstvo na objavu popisa agencija koje omogućavaju podršku i pomoć trudnicama i novopečenim majkama, te izradu edukativnih materijala o zdravlju trudnica, prenatalnoj zaštiti, vitaminima i prehrani, potrebi izbjegavanja alkohola i droge i ostalim potrebnim informacijama.

I dok mnogi pozdravljaju ovu zakonsku inicijativu, glavni lobist Američke udruge za civilne slobode (ACLU) Gary Daniels u razgovoru za Huffington Post kazao je kako je riječ o propagandi koje naglašava jedno gledište, dok je Jennifer McNally iz Planned Parenthooda izjavila kako zakon nameće „standarde koji su neprecizni i ideološki motivirani“. Ovakve reakcije izazvala je odredba prema kojoj će organizacijama koje promoviraju i izvode pobačaje biti onemogućeno sudjelovanje u izradi kurikuluma, dok će djelatnicima škole biti zabranjeno usmjeravati učenike prema pobačaju.

Podsjećamo kako je parlament države Ohio krajem prošle godine podržao nacrt zakona kojim bi se zabranio pobačaj nakon trenutka u kojem se mogu detektirati otkucaji djetetova srca. Očekivano, nacrt je izazvao kritike zagovornika kulture smrti, među kojima su na prvom mjestu članovi organizacije Planned Parenthood koji su upozorili kako bi usvajanje nacrta zakona dovelo do opasnih metoda obavljanja pobačaja.

Zakon koji je trebao stupiti na snagu prošloga tjedna, privremeno je blokiran odlukom federalnog suca i to nakon tužbe koju je uputila Američka udruga za civilne slobode (ACLU) kao predstavnik Planned Parenthooda i različitih klinika za pobačaje. Iz ACLU-a su poručili kako bi usvajanje zakona praktički onemogućilo većinu pobačaja, budući da se najveći broj izvodi nakon djetetova osmog tjedna života.

Prema izvješću Zdravstvenog ureda države Ohio, od 20.893 pobačaja izvršena tijekom 2017. godine, gotovo polovica bila je obavljena nakon devetog tjedna trudnoće.

FOTO Pogledajte nevjerojatne fotografije razvoja djeteta od začeća do poroda

Miodrag Vojvodić | Bitno.net