Biskupija Camdem (New Jersey) morat će platiti odštetu u iznosu od 87,5 milijuna američkih dolara za oko 300 žrtava seksualnog zlostavljanja. To je rezultat nagodbe koja je postignuta u utorak, 19. travnja 2022. godine, piše CNA.

Associated Press javlja kako ovaj iznos vjerojatno predstavlja jednu od najvećih odšteta koju jedna američka biskupija mora platiti žrtvama seksualnog zlostavljanja. Dogovoreni iznos nadmašio je nagodbu Bostonske nadbiskupije iz 2003. godine kada je žrtvama zlostavljanja isplaćeno 85 milijuna dolara. Inače, najveću odštetu morala je isplatiti nadbiskupija Los Angeles. Nagodba je iznosila čak 660 milijuna dolara.

Međutim, ovu odluku još mora odobriti sudac Stečajnog suda u SAD-u. U sporazumu se također zahtijeva da Biskupija Camden nastavi „održavati ili poboljšavati“ protokole za zaštitu maloljetnika.

New York Times je izvijestio kako će se visina odštete razlikovati za svaku žrtvu, a prosječni bi iznos trebao biti oko 300.000 dolara po osobi. Jeff Anderson, jedan od odvjetnika koji predstavlja 74 od 300 žrtava, nazvao je sporazum “snažnim napretkom u odgovornosti” te dodao kako su „za njega zaslužni oni koji su preživjeli zlostavljanja te se zauzeli za sebe i istinu”.

Biskup Camdena, Dennis Sullivan, izdao je priopćenje u kojem je izrazio kajanje. “Želim izraziti iskrenu ispriku svim onima koji su bili pogođeni seksualnim zlostavljanjem u našoj biskupiji. Moje molitve su uz sve koji su preživjeli zlostavljanja i obećavam svoju kontinuiranu predanost kako bih osigurao da se ovo užasno poglavlje u povijesti Biskupije Camden nikada više ne ponovi”, rekao je.

Dodao je kako se nada da će ova nagodba biti zapamćena kao „pozitivan korak u našim pokušajima da ispravimo stare grijehe“.