Uz državnog tajnika Franu Matušića, vijence su položili i zapalili svijeće župan Nikola Dobroslavić, zamjenica župana Žaklina Marević i predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović, priopćeno je iz Županije.

Zbog epidemioloških razloga broj sudionika na današnjoj komemoraciji je bio manji nego inače pa su počast stradalima odali i predstavnici Grada Dubrovnika, članovi obitelji žrtava i organizatori komemoracije – Udruga Daksa 1944./45. te franjevci iz Franjevačkog samostana Male Braće Dubrovnik.

U svojoj izjavi za medije u povodu komemoracije, župan Dobroslavić je istaknuo kako je današnja komemoracija nevinim žrtvama važna jer nas podsjeća koliko su totalitarni režimi bili loši.

„Na današnji dan 1944. godine pogubljene su 53 nevine žrtve, bez suda i mogućnosti obrane. Totalitarni režimi, u ovom slučaju komunistički, neminovno, zbog svoje prirode rezultiraju zločinima i zato moramo kazati NE bilo kojem obliku totalitarizma“, kazao je župan, priopćeno je iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Nakon ulaska partizanskih postrojbi u Dubrovnik tijekom Drugog svjetskog rata, u listopadu 1944., partizani su na otoku Daksi likvidirali 53 istaknuta građanina, civila Hrvata, bez ikakvog suđenja. Ekshumacijom i DNK analizom utvrđen je identitet 18 osoba, dok je 35 ostalo nepoznato, a također je utvrđen i pravi broj žrtava jer se do ekshumacije sigurno znalo za 35 žrtava. Dana 19. lipnja 2010. godine žrtve s otočića Dakse dostojno su pokopane.

Među ubijenima bio je poznati svećenik Petar Perica (“padre Perica”, zvali su ga Dubrovčani), autor pjesama “Zdravo Djevo” i “Do nebesa”, izvijestila je Hina u nedjelju 25. listopada.