Poljski biskupi okupljeni na plenarnom zasjedanju u Jasnoj Gori objavili su dokument o seksualnim zlostavljanjima koje su počinili njihovi svećenici i u njemu se ispričali za zločine počinjene nad maloljetnicima.

U dokumentu pod naslovom „Stanovište Poljske biskupske konferencije o seksualnom zlostavljanju maloljetnika koje su počinili neki svećenici” biskupi su pozvali Crkvu na pokoru zbog počinjenih zločina, ali i najavili i daljnju izgradnju sustava prevencije koji će crkvenu zajednicu učiniti potpuno sigurnim mjestom za djecu i maloljetnike.

“Tražimo oprost od Boga, žrtava zlostavljanja, njihovih obitelji i zajednice Crkve za svaki zločin koji su počinili svećenici i posvećene osobe nad djecom ili mladim ljudima. Molimo Gospodina da nam da svjetlo, snagu i hrabrost da se odlučno suprotstavimo moralnoj i duhovnoj boleštini koja stoji u korijenu svakog seksualnog zlostavljanja maloljetnika”, piše, među ostalim, u dokumentu.

Predstavljajući dokument, predsjednik Konferencije nadbiskup Stanisław Gądecki naglasio je kako Crkva u Poljskoj već godinama ima sustav prevencije seksualnih zločina, ali da su biskupi jednodušni u odluci da mjere prevencije dodatno ojačaju.

“Svi smo jedinstveni po tome pitanju i želimo ići u tom smjeru”, rekao je nadbiskup.

Goran Andrijanić | Bitno.net