Poljska ministrica rada i socijalne skrbi Elżbieta Rafalska izjavila je kako će njezina vlada ipak odgoditi na kraće vrijeme prve isplate minimalnih mirovina majkama koje su odgojile po četvoro i više djece, a dosad nisu imale mirovinska primanja, objavili su poljski mediji.

Iznimno važna socijalna mjera kojom vlada premijera Mateuzsa Morawieckog iz stranke Pravo i prevednost (PiS) želi ojačati skrb nad starijim osobama i obiteljsku politiku, trebala je stupiti na snagu od siječnja iduće godine. Sada je Rafalska u razgovoru za radijsku postaju ZET rekla kako će to odgoditi za dva mjeseca te će se s prvim isplatama početi u ožujku. Odluku o odgađanju objasnila je odugovlačenjem u političkoj proceduri usvajanja novoga proračunskog zakona, dok je cijeli sustav mirovina već izgrađen i čeka da bude pušten “u pogon”.  U proračunu za 2019., nastavila je ministrica, već je određena stavka za sredstva s kojom će mirovine biti financirane.

Kako su pojasnili PiS-ovi dužnosnici, ove mirovine imaju za cilj pomoći majkama koje su život posvetile odgajanju djece i nisu uspjele doseći niti minimalnu mirovinu. Sada će im ona ipak biti isplaćena. Kako je pojasnio premijer Morawiecki, a prenose poljski mediji, ova mjera treba na određeni način i odati počast radu majki odgojiteljica.

Mirovina bi trebala biti odobrena ženama preko 60 godina starosti. Mirovine bi trebale dobiti i muškarci koji su odgojili četvoro i više djece, u slučaju smrti majke ili ako je majka napustila obitelj. U slučaju muškaraca mirovina će biti odobrena onima preko 65 godina starosti. Procjenjuje se kako će iznos koji će tijekom 2019. biti potreban za taj proračunski manevar biti oko 170 milijuna eura. Mirovina bi u ovom trenutku iznosila oko 880 zlota neto (oko 1600 kuna).

Procjenjuje se kako će se za mirovinu prijaviti oko 80.000 osoba.

Konzervativna vlada PiS-a tijekom svojega mandata koji traje od 2015. uvela je nekoliko važnih socijalnih mjera.

Jedna od najvažnijih je 500+ u kojoj obitelj za svako drugo dijete i dalje dobiva 500 zlota mjesečno, ili već za prvo ako su prihodi obitelji ispod definiranog cenzusa.

Sada je red i za ovu mjeru koju neki već zovu Mama+.

Goran Andrijanić | Bitno.net