Nakon što su tri poljska svećenika prošle nedjelje organizirala javno paljenje knjiga te “okultnih i magijskih predmeta”, naišavši pritom na osudu javnosti, reagirao je i primas Poljske, nadbiskup Wojciech Polak, prenosio Radio Poland.

Polak je u izjavi za Katoličku informativnu agenciju poručio: “Knjige se ne smiju spaljivati već čitati kako bi se moglo kritički debatirati o njihovom sadržaju.”

Podsjećamo, ispred prostorija župe Gospe Majke Crkve i svete Katarine Švedske u Gdanjsku tri su svećenika spalila knjige i predmete za koje tvrde da promiču okultizam i magiju, među njima, piše Guardian, i popularne romane o Harryju Potteru te kišobran s likom Hello Kitty. U njihovoj pratnji bili su i ministranti, a cijeli obred fotografiran je i objavljen na Facebook stranici organizacije SMS z nieba (SMS s neba), koja se bavi evangelizacijom.

Jedan od svećenika koji je sudjelovao u obredu, otac Rafał Jarosiewicz, kasnije se ispričao, izjavivši kako se radilo o “nesretnom” događaju.

Pritom je dodao kako su s Facebook stranice “SMS z nieba” izbrisane fotografije javnog paljenja predmeta te da im nije bila namjera osuditi određenog autora, religiju ili društvenu skupinu.

Na objavljenim fotografija, piše Guardian, u vatri se mogu vidjeti afrička drvena maska te budistički kipić, među ostalim predmetima.

“Ponovno želim reći da mi je iznimno žao”, zaključio je otac Jarosiewicz.

Tino Krvavica | Bitno.net