Počeo je „Red Week“ (hrv. Crveni tjedan), kampanja Zaklade papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji za podizanje svijesti o vjerskoj slobodi i progonu kršćana.

Među ostalim, kampanja koja traje od 16. do 23. studenog uključuje i akciju osvjetljavanja crkvi, spomenika i zgrada diljem svijeta crvenom bojom u znak sjećanja na žrtve nasilja izazvanog mržnjom prema vjeri i kršenjem vjerskih sloboda. Kampanja započinje službenim predstavljanjem Izvješća o kršćanima potlačenima zbog svoje vjere 2020./22. u Londonu te će se u nadolazećim tjednima predstaviti u drugim zemljama.

Dok se brojna događanja i akcije odvijaju kroz mjesec studeni, mnogi će se molitveni susreti diljem svijeta održati 23. studenog, navodi se na mrežnoj stranici Zaklade.

Potvrđeno je kako će desetak katedrala biti osvjetljeno u Australiji, a stotinjak će zvona zvoniti u crkvama u Francuskoj. Šezdesetak župa u Njemačkoj također je potvrdilo sudjelovanje.

Inače, „Red Week“ seže iz 2015. kada je brazilski ured Zaklade osvijetlio kip Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru kao znak solidarnosti s progonjenim kršćanima u Iraku. Iduće je godine, nadahnuta istom idejom, podružnica u Italiji osvijetlila Fontanu di Trevi. Podružnica u Ujedinjenom Kraljevstvu proširila je tu misao te je pokrenuta „Red Wednesday“ (Crvena srijeda) – dan posvećen sjećanju na progonjene kršćane na odabranu srijedu u studenom. Kako navodi Zaklada, kampanju su u Ujedinjenom Kraljevstvu prihvatile ne samo druge kršćanske konfesije, već i druge religije, time pokazujući svoju solidarnost.

Prošle godine inicijativi se pridružila i Vrhbosanska nadbiskupija te je sarajevska prvostolnica bila „obojena“ u crveno od 17 do 24 sata 24. studenog.

Ove godine Zaklada preporučuje crkvama da crvenu rasvjetu zadrže uključenom samo kratko vrijeme ili da je zamijene zvonjavom zvona, s obzirom na važeće propise o uštedi energije.