Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, upozorio je katoličke biskupe u Njemačkoj da ne smiju odstupiti od crkvenog nauka, nakon kontroverznih odluka koje su donesene na završetku procesa “Sinodalnog puta”, prenosi La Croix.

“Sinodalni put donio je odluke koje ne odgovaraju trenutnoj doktrini Crkve”, rekao je Parolin.

68-godišnji kardinal dao je svoje primjedbe na konferenciji u Rimu u ponedjeljak, samo dva dana nakon što su njemački biskupi i predstavnici laika zaključili petu i posljednju skupštinu Sinodalnog puta.

Parolin, koji je govorio na marginama konferencije o vatikanskoj diplomaciji u sjedištu časopisa La Civiltà Cattolica, bio je posebno kritičan prema prihvaćanju prijedloga blagoslova istospolnih parova od strane njemačkih biskupa.

“Čini mi se da se Sveta Stolica o tome već vrlo jasno izrazila dokumentom Dikasterija za nauk vjere”, rekao je kardinal, dodavši kako je to „stav Rima“.

Podsjetimo, Kongregacija za nauk vjere je u ožujku 2021. godine na pitanje „Može li Crkva udijeliti blagoslov zajednicama osoba istog spola?“ odgovorila da “nije dopušteno udijeliti blagoslov vezi ili partnerstvu, čak i stabilnom, koje uključuje seksualne aktivnosti izvan braka (tj. izvan nerazrješive zajednice muškarca i žene otvorene životu), kao što je slučaj kod istospolnih zajednica”.

Pritom “pozitivni elementi” – koji postoje u tim zajednicama i koje treba cijeniti – “ne mogu opravdati te veze niti ih učiniti legitimnim objektima crkvenog blagoslova s obzirom da pozitivni elementi postoje u kontekstu unije koja nije u skladu s Božjim planom”, stajalo je također u odgovoru Kongregacije.

Parolin je u ponedjeljak podsjetio kako mjesna Crkva ne može donijeti odluku „koja uključuje disciplinu sveopće Crkve“. Naglasio je da mora postojati “rasprava (njemačkih katoličkih vođa) s Rimom kao i s ostatkom Crkava u svijetu” kako bi se “pojasnile odluke koje treba donijeti”.

Rekao je da će se te rasprave morati održati u okviru dvaju skupština Biskupske sinode o budućnosti Crkve, koje će se održati u Rimu u listopadu 2023. i 2024.

“Čak i ako (Nijemci) kažu da se sve to događa u okviru kanonskog prava, morat ćemo to vidjeti i raspraviti”, istaknuo je kardinal.

Ovo je prva reakcija Vatikana otkako je Sinodalni put okončan 11. ožujka u Frankfurtu nakon tri i pol godine trajanja.