Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u povodu proslave 100. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Svete Stolice i SR Njemačke u ponedjeljak 28. lipnja stigao je u službeni posjet Berlinu.

Kardinal Parolin je na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u utorak 29. lipnja, predslavio misu u bazilici sv. Ivana. Uz njega su suslavili apostolski nuncij mons. Nikola Eterović, predsjednik Njemačke biskupske konferencije limburški biskup Georg Bätzing, kardinal Reinhard Marx (München i Freising), kardinal Rainer Maria Woelki (Köln), nadbiskup Heiner Koch (Berlin), biskup Bertram Meier (Augsburg), biskup Franz-Josef Overbeck (Essen), biskup Wolfgang Ipolt (Görlitz) i biskup Heiner Wilmer (Hildesheim).

Kardinal Parolin u propovijedi je naglasio važnost jedinstva Crkve, istaknuvši primjer apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. Podsjetio je na riječi pape Franje iz homilije na ovogodišnju svetkovinu Pedesetnice: „Vlastitim silama ne spašavamo nikoga, pa ni sebe same. Ako su na prvome mjestu naši projekti, naše strukture i naši reformski planovi, upast ćemo u funkcionalizam, eficijentizam, horizontalizam i nećemo uroditi plodom.“

Osvrnuvši se na pitanje sinodalnosti, poručio je da je „Gospodinova želja ne samo da ga slijedimo na njegovom putu, nego da koračamo zajedno, u sinodi, u punom smislu te riječi, i tako nadvladamo napast da zajedništvo svedemo samo na jedan njegov dio, bez obzira koliko on relevantan i značajan bio“.

“Važno je vratiti se jedinstvu koje ne ovisi o slaganju u zajedničkim vizijama i usmjerenjima, kao što se to radi u politici, nego na teološko-duhovnoj ukorijenjenosti u Bogu”, kazao je 66-godišnji kardinal.

Državni tajnik Svete Stolice prethodno se bio susreo s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, objavio je Vatican News.

U srijedu 30. lipnja kardinal Parolin sudjelovao je na simpoziju „Rim u Berlinu“ o 100. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa Svete Stolice i Njemačke održanom u Apostolskoj nuncijaturi u Berlinu, gdje je domaćin bio nadbiskup Eterović.

Tom prigodom, podsjetio je na doprinos pape Ivana Pavla II. u padu Berlinskog zida prije 25 godina. „Čak su i mnogi agnostici i ateisti pad Zida opisali kao ‚čudo‘“, dodao je.

Njemačke vlasti pozvao je da promiču opće dobro i brane ljudsko dostojanstvo. Rekao je da je to jedini način za postizanje mira. Također je pohvalio „velike napore Vlade da primi i integrira migrante“, spominjući odluku Njemačke da od 2015. godine primi 1.7 milijuna izbjeglica, objavila je CNA.