Susrevši se sa sudionicima plenarne skupštine Unije djela za pomoć istočnim crkvama, Papa je podsjetio na tešku krizu u Ukrajini, za koju je Crkva u Europi u nedjelju, 24. travnja, prikupljala milodare. U Ukrajinu je 16. lipnja stigao kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, noseći solidarnost Pape i cijele Katoličke Crkve žrtvama podmukloga i zaboravljena rata.

Čim je u Ukrajinu stigao kao Papin izaslanik, kardinal Pietro Parolin je odmah želio posjetiti grad Zaporižja, u istočnom dijelu države, gdje su vrlo brojne izbjeglice i žrtve nasilja, a gdje se još uvijek vode sukobi u nekim dijelovima pokrajine. Kardinal je u mislima imao dramu djece, prvih žrtava mina posijanih na teritoriju gdje su se vodile borbe.

Obraćajući se predstavnicima Crkvi i vjeroispovijesti u gradu, kardinal je osudio oružani sukob u zemlji, rekavši da je podmukao i opasan za cijelu Europu: “Vaša patnja ide na savjest cijele međunarodne zajednice.” Stoga je papa Franjo pozvao katoličke zajednice u Europi da kao znak solidarnosti prikupe milodare za ukrajinsko stanovništvo.

Prikupljene milodare i Papin novčani prilog kardinal je predao Tehničkom namjenskom odboru, na čijem je čelu pomoćni biskup biskupije Charkiv-Zaporižja, msgr. Jan Sobilo, da ih isključivo rabi u korist žrtava nasilja u istočnom dijelu Ukrajine. “U namjeni humanitarne pomoći uopće se neće voditi računa o vjerskoj, etničkoj ili jezičnoj pripadnosti. Jedini je uvjet da budu osobe kojima je potrebna pomoć” – zaključio je kardinal Parolin.

Radio Vatikan | Bitno.net