Papa Franjo prihvatio je ostavku biskupa Richarda J. Malonea iz Buffala, države New York, mjesec dana nakon što je Vatikan odobrio istragu unutar njegove biskupije zbog pogrešnog postupanja u slučajevima zlostavljanja, donosi Crux Now.

Biskupijom će sve do imenovanja novog biskupa upravljati biskup Albanyja Edward Scharfenberger. Malonea se posljednjih godinu dana proziva da je svjesno prikrivao svećenike koji su vjerodostojno optuženi za zlostavljanje. Umirovljeni svećenik, otac Norbert F. Orsolits, u veljači 2018. godine priznao je da je tijekom sedamdesetih i osamdesetih zlostavljao “vjerojatno desetke” dječaka tinejdžera.

Malone je biskupsku službu obnašao od 2012. godine, a prošloga mjeseca je s biskupima iz države New York bio na pohodu ad limina u Vatikanu. Nakon povratka iz Rima izjavio je kako je papa Franjo svjestan teške situacije s kojom se suočavaju on i njegova biskupija. “U nekoliko riječi, koje mi je privatno izrekao, bilo mi je jasno da Papa razumije poteškoće i nevolje koje imamo ovdje u Buffalu, ali i ja osobno. Bio je ljubazan i pun razumijevanja”, napisao je.

U listopadu ove godine biskup Nicholas DiMarzio iz Brooklyna predvodio je apostolski posjet biskupiji Buffalo kojemu je prethodilo jednogodišnje istraživanje ovog slučaja. DiMarzio je u tri navrata posjetio Buffalo te intervjuirao oko 80 biskupijskih službenika, svećenika i laika, a nakon toga je podnio izvještaj Vatikanu.

U razgovoru za lokalne medije Malone je ranije ove godine izjavio kako se biskupija trenutačno suočava sa 138 tužbi zbog zlostavljanja, a njegovi savjetnici očekuju kako bi ih u budućnosti moglo biti između 250 i 275.

Malone je treći američki biskup koji je u posljednjih nekoliko godina podnio ostavku zbog optužbi povezanih sa zlostavljanjima. Prvi je bio biskup Michael Bransfield iz Zapadne Virginije, kojeg optužuju i za financijske malverzacije, ali i za prikrivanje zlostavljanja. Drugi je kardinal Donald Wuerl iz Washingtona, koji je podnio ostavku zbog zlostavljanja koja su se događala dok je tijekom osamdesetih obnašao službu biskupa Pittsburga.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net