Papa Franjo najavio je osnivanje komisije za istraživanje i katalogiziranje svjedočanstava o kršćanskim mučenicima 21. stoljeća, javlja CNA.

U danas objavljenom pismu Sveti Otac je kazao da je uspostavio “Komisiju novih mučenika – svjedoka vjere” unutar Dikasterija za kauze svetaca.

Zadatak komisije bit će stvaranje arhive života kršćanskih mučenika, katolika i nekatolika, ubijenih u posljednjih četvrt stoljeća, naveo je Papa.

Franjo je istaknuo da ne mijenja kanonsko pravo po pitanju formalnog priznanja mučeništva u Katoličkoj Crkvi, ali kako želi da svjedočanstva ubijenih zato što su kršćani stoje “uz bok mučenicima koje Crkva službeno priznaje…”.

“Kao što sam mnogo puta rekao”, napisao je, “mučenici su ‘brojniji u naše vrijeme nego u ranim stoljećima’: to su biskupi, svećenici, posvećeni muškarci i žene, laici i obitelji, koji su u različitim zemljama svijeta darom svojih života ponudili najviši dokaz milosrđa.”

Komisija novih mučenika oformljena je povodom jubilejske 2025. godine koja će u središtu imati krepost nade.

“Nada održava na životu duboko uvjerenje da je dobro jače od zla jer je Bog u Kristu pobijedio grijeh i smrt”, napisao je Papa.

Franjo je također podsjetio da je Ivan Pavao II. formirao slično povjerenstvo posvećeno novim mučenicima za Veliki jubilej 2000. godine.

Ranija komisija, koja je primila 13.000 svjedočanstava muškaraca i žena koji su dali svoje živote za Krista u 20. stoljeću, podijelila je neke od njihovih priča tijekom ekumenske molitve u Koloseumu 7. svibnja 2000.

Sveti Otac je kazao da će se jubilarne godine 2025. održati sličan događaj kako bismo se prisjetili “ekumenizma krvi”.

“Čak i u našem vremenu, u kojem smo svjedoci promjene epoha, kršćani nastavljaju pokazivati, u okolnostima velikog rizika, vitalnost krštenja koje nas ujedinjuje”, istaknuo je Papa.