Papa Franjo doputovao je u utorak, 13. rujna u Nur-Sultan, glavni grad Kazahstana gdje će sudjelovati na 7. Kongresu poglavara svjetskih i tradicionalnih religija.

Zrakoplov kojim je putovao Papa na svoje 38. apostolsko putovanje izvan Italije sletio je u međunarodnu zračnu luku kazahstanskog glavnog grada Nur-Sultana u 17.20 po lokalnom odnosno u 13.20 po srednjoeuropskom vremenu, nešto ranije nego je bilo predviđeno. Tijekom šest sati dugog leta Airbus kojim je putovao Sveti Otac preletio je zračni prostor Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Turske, Gruzije i Azerbajdžana. U uobičajenom brzojavu talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli Papa je uputio „srdačan pozdrav“ državnom poglavaru Republike Italije i svim Talijanima.

Tijekom leta Papa je pozdravio 80-ak novinara koji ga prate na njegovu putovanju i zahvalio im na njihovoj prisutnosti. „Dobar dan! Velika vam hvala na vašoj prisutnosti i vašoj pomoći na ovome putovanju. Želim vam sretan put i dobar rad! Razgovarat ćemo na povratku, hvala i ugodan dan“, rekao je Papa novinarima te se pozdravio sa svakim novinarom i kamermanom pojedinačno.

Papa je zatim odgovorio na pitanje novinara francuskog lista La Croix koji ga je pitao može li potvrditi eventualni susret s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom. Kineski vođa se nalazi u posjetu Kazahstanu i Uzbekistanu i sutra će se u Nur-Sultanu susresti s kazahstanskim predsjednikom Kassymom Jomartom K. Tokayevim. Papa je odgovorio da nema informacije o tom posjetu predsjednika Xia, ali je još jednom potvrdio da je uvijek spreman poći u Kinu.

Papu je u zračnoj luci Nur-Sultana dočekao kazahstanski predsjednik Kassym Jomart K. Tokayev. Na svečanosti dobrodošlice nije bilo službenih govora nego samo kratki susret u VIP dvorani zračne luke. Nakon toga Papa je otišao u Predsjedničku palaču gdje će biti upriličen kurtoazni posjet predsjedniku i susret s građanskim vlastima i diplomatskim zborom. Tom prigodom će Papa uputiti svoj prvi službeni govor. Prvi dan pohoda zaključit će odlaskom u nuncijaturu u kojoj će boraviti tijekom svog trodnevnog boravka u Nur-Sultanu.

U srijedu, 14. rujna ujutro u Palači mira i pomirenja započet će Kongres poglavara svjetskih i tradicionalnih religija na kojem Sveta Stolica redovito sudjeluje a ove godine će se svjetskim vjerskim vođama pridružiti i Papa. Središnja tema skupa je uloga vođa u duhovnom i društvenom razvoju svijet u post-pandemijskom dobu. Za sada je potvrđen dolazak 108 delegacija iz 50 zemalja svijeta. U popodnevnim satima Papa će slaviti misu na Expo Grounds.

Dijalog, susret, traženje mira među religijama i kulturama, to su ključne riječi ovog putovanje, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Matteo Bruni predstavljajući novinarima Papin apostolski pohod Kazahstanu na tiskovnoj konferenciji uoči posjeta.