Papa Franjo osvrnuo se u nedjelju, 17. srpnja na svoj predstojeći apostolski pohod Kanadi na kojem će boraviti od 24. do 30. srpnja.

Iduće nedjelje, ako Bog da, poći ću u Kanadu. Zato se sada želim obratiti svim stanovnicima te zemlje. Draga braćo i sestre iz Kanade, kao što znate, doći ću među vas prije svega u ime Isusovo kako bih susreo i zagrlio domorodačke narode.

Nažalost, u Kanadi su mnogi kršćani, uključujući neke članove vjerskih ustanova, pridonijeli politici kulturne asimilacije koja je u prošlosti, na različite načine, nanosila ozbiljnu štetu domorodačkim zajednicama. Zato sam nedavno u Vatikanu primio neke skupine, predstavnike domorodačkih naroda, kojima sam izrazio bol i solidarnost zbog zla koje su pretrpjeli.

A sada se spremam poduzeti jedno pokorničko hodočašće, koje će, nadam se, uz Božju milost, pridonijeti već započetom putu ozdravljenja i pomirenja. Unaprijed vam zahvaljujem na svim radovima na pripremi i na gostoprimstvu koje ćete mi iskazati. Hvala svima! I molim vas da me pratite molitvom, rekao je Papa u svom obraćanju nakon molitve Anđeo Gospodnji s vjernicima okupljenim na Trgu sv. Petra.

Od 24. do 30. srpnja Papa će boraviti u apostolskom pohodu Kanadi, zemlji u kojoj je Crkva uključena u važan proces pomirenja s domorodačkim stanovništvom. Prema planu putovanja posjetit će Edmonton, Québec i Iqaluit.