Australski svećenik Liam Ryan upravo je primio Australsku nagradu za hrabrost (Australian Bravery Award) jer je jednog surfera spasio od velikog bijelog morskog psa dugačkog čak pet metara, piše Aleteia.

Ovaj događaj zapravo se dogodio 31. srpnja 2020. kada se 28-godišnji surfer Phil Mummert nalazio 100 metara od obale u zaljevu Bunker u Zapadnoj Australiji. Srećom, u blizini se našao i velečasni Ryan.

„Tih dana bio sam na godišnjem odmoru sa svojim najboljim prijateljem Jessom Woolhouseom i njegovom obitelji. Odlučili smo jedan dan otići na surfanje u zaljev Bunker“, ispričao je svećenik za Cath News.

Otac Ryan detaljno je opisao kako je pokraj surfera primijetio ogromnu leđnu peraju morskog psa. „Morski pas je nasrnuo na surfera, zagrizao njegovu dasku i potkoljenicu te ga je bacio u more“, ispričao je.

Surfer je uspio gurnuti polovicu svoje daske u usta morskog psa. Ostatak vremena je u strahu promatrao kako golema životinja kruži oko njega. Srećom, u pomoć su mu pristigli svećenik i njegov prijatelj koji su ga uz velike napore uspjeli izvući na sigurno.

“Phil je doista imao veliku sreću. Kasnije smo saznali da je morski pas promašio njegovu glavnu arteriju. To biste mogli nazvati srećom, ali ja volim misliti da je to bila Providnost”, rekao je svećenik.

Vlč. Ryan, inače bolnički kapelan, bio je oduševljen nagradom, ali je skromno komentirao kako je samo djelovao prema instinktu. Na kraju treba spomenuti da su Ryan i Mummert postali prijatelji te su dvije godine nakon ovog događaja i dalje ostali u kontaktu.