Župa svetog Patrika u Londonu beskućnicima nudi klanjanje pred Presvetim sakramentom, pristup sakramentima i molitvu krunice, zajedno s hranom koju priprema ugledni restoran s pet zvjezdica, piše CNA.

Crkva ispred koje se molitva odvija smještena je u Sohu, dijelu Londona poznatom po noćnom životu koji je proteklih tjedana ugašen zbog mjera za sprječavanje širenja pandemije.

Vlč. Alexander Sherbrooke, župnik u Svetom Patriku, kaže kako ima “snažan osjećaj da Duh Sveti doslovno gradi Crkvu na ulicama” kao odgovor na trenutnu krizu.

Župa koja je osnovana 1792. i ranije je pružala hranu beskućnicima u svojim prostorijama, ali nakon što je naređeno zatvaranje svih crkvenih objekata diljem zemlje, u Svetom Patriku su se snašli tako što su počeli posluživati hranu za beskućnike na ulazu u crkvu dva puta dnevno uz održavanje redovitih molitava.

“Većinu dana podijelimo do 320 obroka”, rekao je župnik koji dio hrane za beskućnike nabavlja u restoranu s pet zvjezdica u sklopu hotela Connaught.

Situacija u naselju u kojem živi veliki broj ovisnika o alkoholu i drogama koji trenutno nemaju nikakvih prihoda lako bi mogla izmaći kontroli, govori vlč. Sherbrooke, pa je materijalna i duhovna pomoć koju pruža Crkva od velikog značaja.

“Služimo ljudima, prilazimo im, razgovaramo s njima, dajemo im krunice i naviještamo evanđelje. Tako da se odvija pravo evangelizacijsko djelo”, objašnjava.

“Postoji vrlo stvaran osjećaj da u ovoj užasnoj situaciji s virusom Bog stvara drugačiju Crkvu, mnogo više evanđeosku i možda jednostavniju. Sve se ovo događa ne kroz službeno upravljanje, nego, vjerujem, kroz Božju providnost.”

Budući da župa svakodnevno služi stotinama ljudi u potrebi, vlč. Sherbrooke smatra da je razlog zašto se još nije zarazio virusom Božja zaštita.

“Osobno, rekao bih da je razlog zašto još nisam pokupio virus – uzevši u obzir situaciju ovdje – taj što svakodnevno molim da Predragocjena Krv Kristova dođe u moje srce, u moje vene i moja pluća i zaštiti me od virusa kako bih mogao raditi”, zaključio je.