Osobna prelatura Katoličke Crkve, Opus Dei, objavila je u ponedjeljak da je 2005. platila nagodbu zbog slučaja neprimjerenog seksualnog ponašanja jednog svog svećenika koji se dogodio tri godine ranije.

Velečasnog Johna McCloskeya optužila je jedna udana žena da ju je neprimjereno dodirivao tijekom duhovnog vodstva, zbog čega joj je u nagodbi Opus Dei isplatio 977 tisuća dolara.

U trenutku kada je McCloskey bio optužen, vodio je Katolički informativni centar u Washington D.C.-u. Bio je poznat i kao svećenik koji je utjecao na obraćenje nekoliko utjecajnih američkih političara u Katoličku Crkvu, stoga je slučaj odjeknuo u brojnim medijima.

U izjavi koju je izdao msgr. Thomas Bohlin, vikar Opusa Dei u SAD-u, izrazio je žaljenje zbog događaja te nazvao svaki slučaj zlostavljanja ili uznemiravanja odvratnim.

“Ono što se dogodilo ženi je prouzročilo veliku bol i jako nam je žao zbog svega što je pretrpjela”, napisao je Bohlin. “Duboko žalim zbog patnje koju je bilo kojoj ženi prouzročilo djelovanje velečasnog McCloskeya i molim se Bogu da udijeli iscjeljenje.”

“Bolno sam svjestan svega što Crkva trpi, i jako mi je žao što smo mi u Opusu Dei pridonijeli tome. Zamolimo Boga da iskaže milosrđe svima nama u Crkvi u ova teška vremena”, stoji dalje u Bohlinovoj izjavi.

Naglasio je i kako je Opus Dei djelovao brzo nakon što su optužbe stigle uputivši McCloskeya da ne održava više kontakte sa ženom koja ga je optužila za neprimjereno ponašanje.

“Gotovo odmah smo ga uputili da duhovno vodstvo žena vrši samo u tradicionalnim ispovjedaonicama (što je norma u Opusu Dei) te da prekine kontakt sa ženom o kojoj je riječ. Nakon što je optužba stigla, u narednim smo mjesecima utvrdili da je vjerodostojna, te je u prosincu 2003. velečasni McCloskey udaljen sa svoje pozicije u Katoličkom informativnom centru”, napisao je Bohlin.

Naveo je i da su tijekom narednih godina pazili da McCloskeyeve aktivnosti sa ženama budu vrlo ograničene, a kontakt s pojedinačnim ženama bio mu je ograničen na ispovijedanje.

Prelatura je izašla s priopćenjem o ovom slučaju na zahtjev žene koja je bila uključena u njega koja je time htjela ohrabriti druge potencijalne žrtve da se također jave.

Glasnogovornik Opusa Dei u SAD-u, Brian Finnerty, rekao je za Washington Post da bi se stvari vezane za velečasnog McCloskeya drugačije odvijale da se slučaj dogodio danas.

“Stvarnost je da postoji mnogo ljudi koji osjećaju da im je velečasni McCloskey bio od pomoći na putu prema Bogu”, rekao je Finnerty dodavši kako, “istovremeno postoji stvarnost da se ponašao na način koji je duboko ranjavajuć. Da se danas moramo baviti tom situacijom, vjerojatno bismo drugačije postupili. Danas je drugačije – postoji dublje prepoznavanje da ako se nešto poput toga dogodi, ne može se o tome šutjeti.”

Žena uključena u slučaj nastavila je sudjelovati u duhovnim aktivnostima Opusa Dei. Za Washington post je izjavila kako je “vrlo sretna kako se slučaj sada vodi”. “Slušali su”, dodala je.

Ivo Džeba | Bitno.net