Češka feministica Aneta Petani, članica skupine Femen, napravila je još jednu provokaciju po kakvima je ta organizacija poznata i polugola kleknula pred oltar tijekom svete mise u praškoj katedrali sv. Vida, te se nije željela maknuti sve do dolaska zaštitara.

Petani je došla obučena na misu kojom je obilježavana obljetnica izbora sv. Ivana Pavla II. za papu i koju je predvodio češki kardinal Dominik Duka. U jednom trenutku skinula je majicu sa sebe, stavila krunu od trnja na glavu i došla skoro pred oltar i takva kleknula. Na tijelu je imala ispisane parole “Ljubav prema istini” i “Zašto ste nam stavili krunu od trnja?”.

Kasnije je objasnila kako je njen prosvjed bio usmjeren protiv “antiimigrantskih” stajališta kardinala Duke, ali i homilije koju je govorio svećenik Petar Pitha i u kojoj se upozoravalo na opasnosti redefiniranja tradicionalnog modela obitelji koje donosi Istanbulska konvencija pod krinkom zaštite žena.

Aktivistkinja je rekla čak kako je i sama “ponosna katolkinja”, ali da se “ne može složiti s takvim stajalištima”.

Iako je katolkinja, nije vidjela ništa sporno da bude polugola tijekom euharistijskog slavlja. Do nje je došla jedna redovnica, moleći je da se obuče i makne ispred oltara, ali ona se nije micala.

Dok nisu došli zaštitari i udaljili je.

I tako je završila još jedna provokacija skupine Femen koja često za svoju metu uzima Katoličku Crkvu, svećenike i vjernike.

Goran Andrijanić | Bitno.net