Biskupi drže da je slanje oružja Ukrajini opravdano kako bi se zemlja mogla obraniti od ruske invazije, piše Frankfurter Allgemaine Zeitung. „Slanje oružja Ukrajini, koje služi tome da se napadnutoj zemlji omogući da ostvari svoje pravo na samoobranu, koje je zajamčeno međunarodnim pravom i također potvrđeno etikom mira Katoličke crkve“ valja smatrati „u osnovi legitimnim“, navodi se u priopćenju objavljenom na kraju proljetnog plenarnog zasjedanja Njemačke BK održanom u hodočasničkom mjestu Vierzehnheiligen u blizini Bad Staffelsteina na jugu zemlje.

„Oni koji o tome odlučuju moraju dobro promisliti o posljedicama pa i mogućoj šteti koju ta odluka može izazvati. To jednako vrijedi i za one koji su za i one koji su protiv slanja oružja“, dodaje se u priopćenju objavljenom 10. ožujka. U načelu, međutim, DBK ostaje pri svom stajalištu da oružje smiju isporučivati ​​samo zemlje članice NATO saveza i države partneri.

Rat u Ukrajini također stavlja na kušnju kršćansku mirovnu etiku. „Crkva je u svom učenju i djelovanju predana Isusovu nenasilju. Zato se i u času nevolje mora odlučno oduprijeti iskušenju neograničenog nasilja“, kaže se u priopćenju DBK-a. „Nasilje i protunasilje, čak i kada su legitimni, pokreću spiralu nasilja koja redovito izmiče kontroli“, upozoravaju njemački biskupi.