Njemački savezni parlament (Bundestag) podržao je prijedlog o legalizaciji ‘istospolnog braka’ s 393 glasa “za”, naspram 226 “protiv”, javljaju strani mediji.

Novi zakon tako će dosadašnje civilne unije koje su postojale za osobe s istospolnim sklonostima uzdignuti na razinu braka, čime je omogućeno i posvajanje djece.

Glasovanje je održano samo nekoliko dana nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zahvaljujući većini u parlamentu godinama blokirala mogućnost legalizacije ‘gay brakova’, u intervjuu pred publikom za ženski magazin Brigitte izjavila kako će dopustiti članovima svoje koalicije CDU/CSU da u “neodređenoj budućnosti” glasuju po savjesti o tom zakonu.

Politički trenutak iskoristila je druga najveća njemačka stranka u Bundestagu i trenutni koalicijski partner CDU/CSU-a, lijevi SPD, stavivši prijedlog zakona na glasovanje netom prije ljetne stanke.

Iako je prijedlog prošao velikom većinom, Merkel je glasovala protiv legalizacije, izjavivši kako smatra da je brak zajednica muškarca i žene, ali kako se nada da će spomenuti zakon donijeti “socijalnu koheziju i mir”.

S druge pak strane, njemačka kancelarka izjavila je kako je doživjela “promjenu srca” vezano uz to da gay parovi posvajaju djecu, prihvativši tu mogućnosti iako je godinama bila protiv nje.

I dok neki smatraju kako je SPD ovime dobio političke bodove koji im mogu pomoći na skorim parlamentarnim izborima (rujan), drugi ovo vide kao odličan politički potez kancelarke Merkel.

Naime svi potencijalni koalicijski partneri njemačkih demokršćana, osim desnog AfD-a, poručili su kako neće ulaziti u koaliciju sa strankama koje se protive ‘istospolnom braku’. Ovim činom Merkel je zaobišla tu prepreku dok je glasujući protiv gore spomenutog zakona zadržala potporu konzervativnog dijela svoje stranke.

Prema različitim anketama, 83% – 86% Nijemaca podupire zakon o ‘istospolnom braku’.

Ovim činom Njemačka se pridružila zemljama poput Velike Britanije, Francuske, Španjolske i ostalih zapadnih zemalja koje su ranije legalizirale ‘gay brakove’.

Tino Krvavica | Bitno.net