Za vrijeme dinastije Joseon, koja je vladala Korejskim poluotokom više od 500 godina do njegove aneksije koju je učinio Japan 1910. kršćanima je bilo izuzetno teško. Sljedbenici te dinastije su nemilosrdno progonili katoličke vjernike jer su u novoj vjeri vidjeli opasnost svome hijerarhijskom društvenom sustavu koji je bio ukorijenjen u neokonfucijanizmu.

Među prvim mučenicima bili su Pavao Yun Ji-chung (32) i James Kwon Sang-yeon (40) kojima su odsječene glave 1791. Njihovi su ostaci pronađeni u ožujku 2021. u blizini Jeonjua, južno od Seula, tijekom radova na svetištu. Također su pronađeni posmrtni ostaci Yunovog mlađeg brata Francisa Yun Ji-heona (37) koji je ubijen desetljeće poslije.

“Detaljna istraga, uključujući povijesna istraživanja i DNK testiranje, pokazala je podudarnost s podatcima o trojici mučenika”, rečeno je iz biskupije Jeonju. “Otkriće je bilo doista iznenađujući i monumentalan događaj”, rekao je biskup mons. John Kim Son-tae te dodao kako su pronađeni ostatci onih koji su “prvi postali mučenici za našu Crkvu, koja je utemeljena na njihovoj krvi”.

Prema povijesnim zapisima Pavao Yun je do posljednjeg trenutka bio čvrst u svome vjerskom uvjerenju. On je bio nasmijan kao da je na putu na zabavu za vrijeme dok su ga dželati vukli do stratišta. Kada su ga počeli klati samo je zazvao: “Isuse, Marija”.

Papa Franjo predslavio je 16. kolovoza 2014. misu kod vrata Gwanghwamun u Seoulu na kojem se okupilo gotovo milijun hodočasnika te proglasio blaženima Pavla Yun Ji-chunga (1759.-1791.) i 123 drugova, koji su kao svjedoci vjere pogubljeni od 1791. do 1888. za vladanja dinastije Joseon.