Čileanska redovnica koja je tijekom pandemije koronavirusa provela godinu i pol u zatvoru služeći utamničenim ženama, dobitnica je nagrade Zayed za ljudsko bratstvo.

Zatvori u Čileu bili su zatvoreni za posjetitelje između 2020. i 2021. godine, ali sestra Nelly León nije željela ostaviti zatvorenice bez duhovne pratnje, pa je odlučila s njima provesti 18 mjeseci bez mogućnosti da izađe na slobodu.

Sestra Nelly pastoralni rad u zatvorima započela je 1999. godine i ubrzo shvatila da mlađe zatvorenice trebaju nekoga tko će ih slušati i pomoći im u procesu iscjeljenja. U tu je svrhu diplomirala iz područja “psihoduhovne skrbi” te idućih 25 godina života posvetila radu sa zatvorenicama.

Tijekom godina službe, čileanska redovnica je postala poznati zagovornik prava zatvorenika u Latinskoj Americi i neprestano upozoravala na stalna kršenja njihovih prava u dijelu svijeta poznatom po pretrpanim, nezdravim i nasilnim kaznenim ustanovama.

“U Čileu danas postoji veća svijest o tome da su u zatvorima siromašni. Više katolika, uključujući svećenike, predano je radu s tim ljudima”, rekla je s. Nelly za Crux.

No, na razini društva, čileanska redovnica je upozorila na trend da se od države zahtijeva sve više zatvaranja. Razlog je povećan osjećaj nesigurnosti.

“Malo ljudi vjeruje da osoba koja je lišena slobode zaslužuje drugu priliku i da se može rehabilitirati i reintegrirati”, rekla je s. Nelly, dodavši da su zlostavljanje i nasilje uobičajeni u životima većine žena s kojima radi i da su često uzrok koji ih je doveo do životnih pogrešaka.

Dobitnica nagrade Zayed žali što unatoč povećanoj svijesti o problemu, vjerska pratnja još uvijek nije dostupna zatvorenicima u svim kaznionicama, što smatra dužnošću Crkve.

“To je nešto što dugujemo tim muškarcima, a posebno tim ženama”, kaže s. Nelly.