Foto: ScreenshotPreko tisuću ljudi uključujući predstavnike vatrogasnih postrojbi i organizacija koje pomažu unesrećenom stanovništvu, okupilo se na svetoj misi u katedrali u Sydneyu.

Nakana svete mise koju je predvodio nadbiskup Sydneya Anthony Fisher bila je za sve koji su preminuli od posljedica požara, za sve koji su ozlijeđeni ili su pretrpjeli materijalne gubitke, te za kišu.

“Okupili smo se potaknuti sušom koja traje već duže od tri godine i sezonom najintenzivnijih požara u povijesti naše zemlje”, rekao je nadbiskup Fisher u homiliji koja je bila prenošena diljem Australije i ostatka svijeta.

“Pomolimo se zajedno za veliko izlijevanje vode s nebesa kako bi očistila našu zemlju od uništenja i oživjela našu vegetaciju i naša srca”, dodao je Fisher koji se zahvalio katoličkim organizacijama na pomoći:

“Glavne crkvene agencije socijalne pomoći, zdravstva i obrazovanja rade s lokalnim župama, katoličkim službama pomoći i zajednicama svetog Vinka Paulskog kako bi osigurale usklađenu i učinkovitu pomoć”, rekao je.

Sva milostinja prikupljena tijekom prošlog vikenda u australskim crkvama preusmjerena je Službi svetog Vinka Paulskog za pomoć pogođenima požarom.

Budući da je misa slavljena na nedjelju krštenja Gospodinova, nadbiskup je u svojoj propovijedi povezao vatru Duha Svetoga i vode krštenja kao sredstva obnove i nade u izazovima koji stoje pred Australcima.

“Ako nas vode krštenja pozivaju da uzdignemo svoje ideale, one nas također pročišćuju kako bismo mogli živjeti te ideale. Vatra također može staviti na kušnju naš karakter, čak ga i pročistiti”, rekao je Fisher zaključivši: “Dok naš narod prolazi kroz krštenje vatrom, može iz njega izaći jači i veći nego ikada prije.”

Podršku Australcima dao je na prošlotjednoj audijenciji i papa Franjo izrazivši im svoju blizinu te pozvavši na molitvu za sve u potrebi.

Ivo Džeba | Bitno.net