Nadbiskup Svjatoslav Ševčuk objasnio je članovima rimske akademske zajednice kako je „ruski svijet“ ideologija koja predstavlja prijetnju međunarodnim i ekumenskim odnosima, prenosi Aleteia.

U predavanju koje je putem videoveze održao u Rimu, poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve pozvao je katoličke članove akademske zajednice na proučavanje neoimperijalnih ambicija Ruske Federacije.

Prema teoriji o „ruskom svijetu“, postoji „transnacionalna ruska sfera ili civilizacija, imenom Sveta Rusija ili Sveta Rus’, koja uključuje Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju (ponekad i Moldaviju i Kazahstan), kao i etničke Ruse i sve kojima je ruski jezik materinji diljem svijeta“, stoji u deklaraciji Centra za pravoslavne kršćanske studije na Sveučilištu Fordham.

„Prema toj teoriji, ‘ruski svijet’ ima zajedničko političko središte (Moskvu), zajedničko duhovno središte (Kijev kao „majka cijele Rus’“), zajednički ruski jezik, zajedničku Rusku pravoslavnu Crkvu i moskovsku patrijaršiju te zajedničkog, moskovskog, patrijarha, koji u „simfoniji“ surađuje sa zajedničkim predsjednikom ili nacionalnim vođom (Putinom) u upravljanju ‘ruskim svijetom’, održavajući zajedničku posebnost u duhovnosti, moralu i kulturi“, dodaje se u dokumentu.

U svojemu predavanju, Ševčuk je optužio Rusiju za provođenje „pravoga genocida nad ukrajinskim narodom“. Prvog dana napada Rusije na Ukrajinu, ruska informativna agencija RIA Novosti objavila je dokument koji Ševčuk naziva priručnikom za genocid nad Ukrajincima.

„Riječ je o besramnom programu potpunog uklanjanja ukrajinske nacije kao takve, a koji je povjesničar Timothy Snyder opisao kao jedan od najotvorenijih genocidnih dokumenata“, rekao je Ševčuk. „Taj dokument jasno poziva na uklanjanje ukrajinske države i ukrajinskog naroda“, dodao je Ševčuk, „a ruski vojnici pridržavaju se svakog slova“ navedenog „priručnika“.

„Uistinu je šokantno vidjeti kršćane koji opravdavaju tu ideologiju smrti i svjedočiti posvemašnjoj harmoniji između kremaljskih vlasti i Ruske pravoslavne Crkve“, ustvrdio je Ševčuk.

„Za patrijarha Kirila i kler koji opravdava ove zločine kršćanstvo postaje ideološko oruđe za promociju ruskog nacizma“, dodao je Ševčuk, uspoređujući opravdavanje rata i poziv na borbu i s ideologijom Islamske Države.

Prema Ševčuku, ruski pravoslavni kler zapravo i doslovce replicira doktrinu ISIL-a, samo što je prenose u kršćansko ruho.

Podsjetimo, prije nekoliko dana moskovski patrijarh Kiril izjavio je kako „rat ne može biti svet“, čime se ipak udaljava od Ševčukovih implikacija o prigrljivanju argumentacije o „svetome ratu“.

Ipak, unatoč toj izjavi patrijarh Kiril i dalje je odan ruskom predsjedniku Putinu te agresiju Rusije na Ukrajinu i dalje odobrava, uspoređujući ratovanje u Ukrajini s nošenjem Kristova križa; štoviše, proglašavajući smrt ruskih vojnika samožrtvenim činom koji ispire grijehe.

„Ako moderni svijet ne osudi i ne zaustavi genocid ukrajinskog naroda, sutra ćemo imati još više žrtava, kao što se u prošlosti dogodilo s nacizmom i komunizmom“, rekao je Ševčuk.

Ideologija „ruskog svijeta“, prema Ševčukovu mišljenju, „postaje ogromnim izazovom za kredibilitet kršćanske poruke i objektivne istine, ozbiljnom prijetnjom međunarodnom pravu i mirnom suživotu među narodima“.

„Danas je svakome od nas očito kako zlo koje došlo u zašu zemlju ima jasnu ideološku komponentu i posebno ime – ‘ruski svijet’“, zaključio je Ševčuk.