“Pisao sam Svetom Ocu i pozvao ga ga otkaže predstojeću sinodu o mladima. U ovom trenutku biskupi ne bi imali nikakvog kredibiliteta progovoriti o ovoj temi”, kazao je nadbiskup Charles Chaput na nedavnoj Konferenciji o mladima, vjeri u razlučivanju poziva održanoj u Bogoslovskom sjemeništu sv. Karla Boromejskog.

Prema pisanju portala LifeSiteNews, nadbiskup Philadelphije predložio je Papi da umjesto sinode o mladima radije pokrene planove za sinodu o životu biskupa.

I dok iz Philadelphijske nadbiskupije potvrđuju kako je nadbiskup Chaput poslao pismo papi Franji, njezin glasnogovornik Ken Gavin nije želio davati nikakve informacije o sadržaju pisma, kao ni komentirati medijske napise.

Ipak, urednik magazina First Things i kolumnist Catholic Heralda Matthew Schmitz na svojem Twitter profilu objavio je kako prema njegovim izvorima nadbiskup Chaput u svojem pismu papi Franji nije tražio otkazivanje sinode o mladima, već njezinu odgodu, te kako nije želio da njegove izjave na spomenutoj konferenciju budu objavljene u javnosti.

Sličan prijedlog nedavno je uputio i biskup Portsmoutha Philip Egan koji je zbog “strašnih skandala kleričkog zlostavljanja maloljetnika” u svojem pismu papi Franji zatražio sazivanje izvanredne sinode o životu i službi klerika, dok je biskup Dallasa mons. Edward Burnes predložio sazivanje izvanredne sinode o seksualnom zlostavljanja klerika i odgovornosti biskupa.

Spomenimo kako je nadbiskup Chaput jedan od pet američkih biskupa koji bi kao predstojnik Ureda Američke biskupske konferencije za laike, brak, obiteljski život i mlade trebao sudjelovati na sinodi o mladima.

Redovna opća skupština Biskupske sinode trebala bi biti održana u listopadu 2018. godine na temu “Mladi, vjera i raspoznavanje duhovnih zvanja”. Tema sinode izražava potrebu pastoralne skrbi za mlade i njihova “praćenja na putu prema zrelosti da razlučivanjem mogu otkriti svoj životni put i radosno ga ostvariti, otvarajući se susretu s Bogom i s ljudima, te sudjelujući aktivno u izgradnji Crkve i društva”, navodi se u najavi sinode.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net