Gotovo polovina milenijalaca* koji se izjašnjavaju kao prakticirajući kršćani, smatraju da je pogrešno evangelizirati ljude drugih vjera, pokazalo je istraživanje koje je proveo Barna Group na uzorku od oko tisuću ispitanika.

Iako njih 94 posto smatra da je upoznavanje Krista najbolja stvar koja se može nekome dogoditi, čak 47 posto njih izjasnilo se kako je “pogrešno dijeliti osobna uvjerenja s nekim tko je druge vjere, u nadi da će jednoga dana postati pripadnik iste vjere”.

Pripadnici generacije X i baby boomersa znatno se razlikuju po ovom pitanju od milenijalaca. Tako među onima iz generacije X 27 posto ispitanika dijeli njihovo mišljenje o evangelizaciji, dok ih je među baby boomersima 19 posto.

Dio uzroka ovako značajnih razlika vjerojatno leži u činjenici da milenijalci u prosjeku imaju četiri bliska prijatelja ili člana obitelji koji nisu kršćani, dok, u usporedbi s njima, baby boomersi u prosjeku imaju samo jednog prijatelja koji je druge vjere.

Uz to, čak 40 posto milenijalaca smatra da ‘ne slagati se’ znači ‘osuđivati’ drugu osobu, što je oko četiri puta više u odnosu na baby boomerse, od kojih samo 9 posto dijeli takav stav.

Iako imaju problema s propovijedanjem vjere, 86 posto milenijalaca smatra da znaju kako odgovoriti na postavljeno pitanje o vjeri, po čemu su vrlo bliski sa starijim generacijama od kojih 90 posto među generacijom X i 92 posto među generacijom baby boomersa dijeli isto uvjerenje.

Tumačeći ove rezultate, predsjednik Barna Groupa, David Kinnaman, izjavio je kako istraživanje naglašava potrebu da kršćani osnaže uvjerenje da je “evangelizacija drugih dobra i vrijedna našega vremena, energije i ulaganja”.

“Moramo uvjeriti mlađe kršćane kako je evangelizacija bitan dio slijeđenja Isusa”, rekao je Kinnaman.

“Gajenje dubokog, postojanog, čvrstog kršćanskog uvjerenja”, nastavlja predsjednik Barna Groupa, “zahtjevno je u svijetu koji govori ‘ne miješaj se’ i ‘ne kritiziraj ničije životne odabire’, svijetu obilježenom emotivizmom i stavljanjem osjećaja na prvo mjesto, što naša kultura promovira kao način života. Kao i do sada, evangelizacija nije samo pitanje spašavanja nespašenih, nego i podsjećanja nas samih da su ove stvari bitne, da je Biblija pouzdana i da Isus mijenja sve.”


*Milenijalci su u ispitivanju definirani kao osobe rođene između 1984. i 1998., generacija X kao oni rođeni između 1965. i 1983., a baby boomersi kao oni rođeni između 1946. i 1964.

Ivo Džeba | Bitno.net