Meksički su biskupi najavili da će tražiti oprost za zlostavljanja iz prošlosti kako bi se otvorio put prema pomirenju, objavio je 19. listopada Vatican News.

Nadbiskup Rogelio Cabrera López, predsjednik Meksičke biskupske konferencije, zajamčio je meksičkom predsjedniku Andrésu Manuelu Lópezu Obradoru, da će Crkva tražiti oprost za zlostavljanja koja su počinjena tijekom osvajanja Amerike prije 500 godina i to će učiniti 2021. godine, na 200. obljetnicu neovisnosti zemlje. Nadbiskup je istaknuo da domorodački narodi imaju dugu povijest trpljenja, ne samo tijekom osvajanja, nego i kroz sva stoljeća sve do danas, izvijestila je peruanska katolička tiskovna agencija ACI Prensa.

„Katolička Crkva u Meksiku uvijek je spremna ne samo tražiti oprost, nego i imati uvijek pokajničko sjećanje kojim će se voditi na putu pomirenja“, rekao je predsjednik Meksičke biskupske konferencije i podsjetio na traženje oprosta svetoga pape Ivana Pavla II. u Dominikanskoj Republici, kojim je potvrdio potrebu iskrenog priznanja počinjenih zlostavljanja zbog nedostatka ljubavi ljudi koji nisu znali u domorodačkim narodima vidjeti braću i djecu istoga Boga Oca, te molio u ime Isusa Krista, kao Pastira Crkve, da oprosti onima koji su ih uvrijedili i svima koji su tijekom posljednjih 500 godina, za njih i za njihove pretke bili uzrok žalosti i trpljenja.

Nakon povratka s apostolskog putovanja u Brazil, tijekom opće audijencije, papa Benedikt XVI. istaknuo je da sjećanje na slavnu prošlost ne može zanemariti sjene koje prate evangelizacijsko djelo na latinskoameričkom kontinentu, te je napomenuo da nije moguće zaboraviti trpljenje i nepravde koje su kolonizatori nanijeli domorodačkim narodima, često gazeći njihova temeljna ljudska prava.

Papa Franjo je pak u Boliviji rekao: „Nevoljko vam kažem, protiv američkih domorodačkih naroda mnogi su teški grijesi počinjeni u ime Boga. To su priznali i moji prethodnici, to je reklo i Vijeće biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM) i to i ja želim reći. Ponizno molim za oprost, ne samo zbog uvreda vlastite Crkve, nego i zbog zločina protiv domorodačkog stanovništva tijekom takozvanog osvajanja Amerike“, objavio je Vatican News.