Kanadska pro-life aktivistkinja Mary Wagner osuđena je ovaj ponedjeljak na 30 mjeseci uvjetne kazne jer je odgovarala žene od pobačaja u jednoj klinici u Torontu. Wagner je bila pod prijetnjom zatvorske kazne od 18 mjeseci, koju je tužiteljstvo tražilo, ali sutkinja Rick Libman okružnog suda u Ontariju odbila je tužbu i odredila uvjetnu kaznu, navodeći kao olakotne okolnosti “duboka uvjerenja” koja motiviraju aktivistkinju.

Wagner, koja probleme s kanadskim zakonom ima iz stalno istih razloga još tamo od 2000. i već je provela pet godina u zatvoru, uhićena je u prosincu prošle godine u jednoj klinici. U kolovozu sud ju je proglasio krivom zbog nanošenja nematerijalne štete, odnosno zbog njezina ulaska u kliniku za abortuse i nagovaranja žena da odustanu od abortusa.

Libman joj je tada odbila izreći presudu i rekla Wagner kako ima nekih mjesec dana kako bi mogla prikupiti materijal u svoju korist, koji će biti dokaz njezine karakternosti, što bi moglo olakšati presudu.

Ono što je uslijedilo bila je akcija ljudi oko Mary Wagner koji su njoj i sudu u Ontariju poslali na desetke tisuća poruka potpore aktivistkinji. Wagner je primila oko 800 pisama, 34.000 mailova i 67.000 potpisa peticije potpore njezinoj aktivnosti u kojima spašava nerođenu djecu. Pisma potpore došla su iz cijeloga svijeta, ali posebice veliki broj njih iz Poljske gdje Wagner tretiraju kao ono što jest – heroina.

Na samom izricanju presude Mary Wagner je pročitala pismo koje joj je poslala žena koju je na dan svoga uhićenja odgovarala od abortusa. U pismu je žena opisala kako je taj dan, kada joj je Mary prišla, bila “bespomoćna i beznadna” i sedam tjedana trudna. Nakon razgovora s Wagner, “koja joj je pokazala puno ljubavi”, žena je odustala od abortusa i danas je majka dvomjesečne bebe.

“Da sam poštivala zakon, to dijete danas ne bi bilo živo”, rekla je Wagner.

Sutkinja Libman rekla je kako je uzela u obzir sve ove reference koje su joj poslane, te je zato odlučila odbaciti zahtjev za zatvorskom kaznom. Rekla je Wagner, ipak, da su njezini prijestupi ozbiljni i dodala kako ne može razumjeti zašto mora “kršiti zakon da bi pokazala svoja uvjerenja”.

“Nije riječ o mojim uvjerenjima nego o životima koji su u izravnoj opasnosti. To je kao kada biste odbili pomoći nekom suicidalnom prijatelju jer zakon tako kaže”, odgovorila je Wagner.

Inače, nakon uhićenja u prosincu već je provela četiri mjeseca u zatvoru jer je odbila prihvatiti uvjete za puštanje na slobodu. Uvjeti su bili da više ne obilazi klinike za pobačaj.

Naposljetku, sutkinja je ipak dopustila Wagner braniti se sa slobode.

Mary Wagner je već na uvjetnoj kazni s prošloga suđenja kada je također ušla u kliniku za pobačaj. I pri ranijim puštanjima na slobodu jasno je davala do znanja da sa svojim aktivnostima neće prestati.

Koliko će kanadskoj državi trebati da je opet uhiti i što će se nakon toga dogoditi – tek treba vidjeti.

Više o Mary pročitajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net