Država Mali suočava se s pogoršanjem sigurnosne situacije dok snage Ujedinjenih naroda nastavljaju napuštati zemlju. Terorističke skupine, uključujući ispostave Al-Qaide i Islamske države, divljaju u zemlji kojom upravlja nedemokratska vojna hunta, piše portal Nedjelja.

Otkako su snage UN-a počele povlačiti svoje trupe u srpnju islamski militanti u Maliju su napravili blokadu važnog grada Timbuktua presijecanjem cestovnih prilaza i zatvaranjem riječnih i zračnih ruta. Ispaljivanjem raketa koje su, između ostaloga, pogodile bolnicu i školu u tom gradu počinili su mnoge zločine, međutim, to nije najgore što je pogodilo ovu zemlju.

Malijem trenutačno upravlja hunta koja je prosvjedovala protiv UN-ovih mirovnih i francuskih snaga te ih istjerala iz zemlje. Međutim, hunta je dobila potporu od ruske zločinačke Wagner skupine koja, unatoč slanju svojih 1 000 plaćenika, nije uspjela kontrolirati sukob te je pritom optužena za zločine nad civilima.

Prema procjenama više od 650 ljudi ubijeno je u dva mjeseca nakon što su se UN-ovci počeli povlačiti, što je porast za 40% u odnosu na isto razdoblje prije početka povlačenja.

S toliko mnogo aktera koji siju nasilje Mali se, zajedno s mnogim drugim zemljama u regiji, bori zadržati bilo kakav privid normalnosti. Mali je također postao gotovo nemoguće mjesto za život za kršćane koji čine manje od 3% od ukupnog broja stanovništva zemlje.

Sudeći prema brojnim islamističkim ekstremističkim skupinama, ruskim plaćenicima i vojnoj hunti može se slobodno reći da je ova zemlja u građanskom ratu u kojemu kršćani mogu platiti najveću cijenu.

Ova zemlja sa skoro pola milijuna katolika ima jednu nadbiskupiju te šest biskupija, ukupno 50-ak župa koje pastoralno opslužuje oko 180 svećenika. Na Opendoors listi koja prati progon kršćana diljem svijeta Mali zauzima 17. mjesto.