Sudionici dijecezanske faze Sinode o sinodalnosti u Luksemburgu pozvali su na promjenu crkvenog nauka o homoseksualnosti i ukidanje obveznog svećeničkog celibata, prenosi katolički portal Pillar pozivajući se na izvješće koje je objavila Luksemburška nadbiskupija.

“Crkva treba promjenu pogleda na homoseksualnost, otvoriti braku za sve te ukinuti obvezu celibata za svećenike”, stoji u dokumentu objavljenom na web stranici nadbiskupije.

Osim toga Luksemburžani su pozvali i na veće uključivanje žena na institucionalnoj razini.

“S jedne strane, žene zauzimaju ‘središnje mjesto u životu Crkve’, sudjeluju u velikom broju, ali su s druge strane ‘stavljene na stranu na razini institucija’”, stoji u dokumentu u kojem se poziva i na to da “služba propovijedanja treba biti otvorena laicima (ženama i muškarcima)”.

Sudionici dijecezanske faze Sinode izrazili su želju da Crkva “preispita svoje učenje, svoj unutarnji zakon, svoje obrede, pa čak i sakramente: kako bi bili usmjereni izgradnji mostova između evanđeoske poruke koju mora naviještati i konkretnog života ljudi.”

Izvješće ističe kako je u sinodalnom procesu sudjelovalo 4590 osoba. Prema procjenama u Luksemburgu živi oko 439 000 katolika.

Spominjući temu poziva na promjene unutar Crkve, valja spomenuti kako je luksemburški nadbiskup i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija, kardinal Jean-Claude Hollerich, ranije ove godine u intervjuu za francuski La Croix istaknuo slično razmišljanje po pitanju obveznog celibata za svećenike kao što je izraženo u sinodskom izvješću:

“Imam vrlo visoko mišljenje o celibatu, no, je li on doista neophodan? U mojoj biskupiji ima oženjenih đakona koji svoje poslanje žive na izvanredno lijepi način, ljudi su više dirnuti njihovim propovijedima nego propovijedima nas celibataraca. Zašto ne bismo imali i oženjenih svećenika?”, kazao je Hollerich.

Luksemburški kardinal smatra i kako je Crkvin pogled na homoseksualnost zastario. “Smatram da sociološko-znanstvena utemeljenost ovog učenja više nije ispravna. Ono što se prije osuđivalo bila je sodomija. Tada se mislilo da se u spermi čovjeka nalazi cijelo dijete. I to se jednostavno prenijelo na homoseksualne muškarce”, rekao je Hollerich u razgovoru za njemačku novinsku agenciju KNA u veljači ove godine.