U pismu objavljenomu uoči skore svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, kada je ujedno i dan neovisnosti Južne Koreje, a koje je prenijela agencija AsiaNews, korejski biskupi osuđuju intenziviranje prijetnji i vojnih mobilizacija koje se očituju na Korejskom poluotoku.

To napeto stanje, koje bi moglo biti vrlo opasno, nastalo je krajem srpnja, nakon raketnoga testiranja Pyongyanga, očito kršeći rezoluciju Ujedinjenih naroda. Pred sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom koji izričito prijeti da će „pomesti“ Sjedinjene Američke Države, i američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji najavljuje već spremna vojna rješenja za napad na Pyongyang, korejski biskupi pozivaju na razboritost. Obraćajući se izravno političkim vođama susjednih zemalja, biskupi su podsjetili da je već govor o ratu bez dužnoga promišljanja nasilje nad čovječanstvom, te da će nepromišljene akcije imati za rezultat samo smrt bezbrojnih ljudi i duboke rane za cijelo čovječanstvo.

Zbog toga je Korejska biskupska konferencija potaknula sve susjedne zemlje da ne donose nesmotrene odluke koje bi stavile u opasnost ljubav te moralni i duhovni razvoj čovječanstva, te izrazila nadu u zauzimanje za mir i zajednički život, što je – kako je istaknuto u dokumentu – glavna svrha diplomacije i politike.

Biskupi su također primijetili da mir na Korejskom poluotoku nije važan samo za sjeveroistočnu Aziju, nego i za cijeli svijet, jer je taj poluotok točka ravnoteže među zemljama kao što su Kina, Rusija, Japan i Sjedinjene Američke Države, koje u ovim trenutcima jačaju svoje vojne i sigurnosne sustave. Sadašnje stanje – stoji u dokumentu – zahtijeva zauzimanje oko suradnje koja uključuje savjest, inteligenciju, solidarnost, samilost i uzajamno poštovanje.

U tom su smislu biskupi uputili apel i svojim korejskim sunarodnjacima, počevši od političkih vođâ Sjeverne i Južne Koreje, koji – prema riječima korejskih biskupa – trebaju učiniti sve najbolje što mogu kako bi uspostavili institucionalni sustav koji će zajamčiti mir na poluotoku. Zašto se ne misli na smanjenje proračuna za nevjerojatno velike vojne troškove Južne i Sjeverne Koreje, kako bi ga se iskoristilo za ljudski i kulturni razvoj? – sugerirali su biskupi pozivajući korejske građane da promiču inicijative za mir i pravednost.

Posljednji je poticaj korejskih biskupa, sadržan u dokumentu, upravljen kršćanima i svim narodima svijeta, koji su pozvani surađivati u stvarateljskom i otkupiteljskom Božjem djelu. Ostvarenje denuklearizacije i uspostavljanje mira na Korejskom poluotoku pridonijet će kreiranju budućnosti čovječanstva, predlažući mu takvo viđenje svijeta u kojemu se vrijednost stvorenja u potpunosti ostvaruje stvarnom i konkretnom ljubavlju i pravednošću – napisali su korejski biskupi.

RV | Bitno.net