U rujnu 2019. godine 38-godišnja talijanska odbojkašica Lara Lugli otpuštena je iz svojeg kluba nakon što je obavijestila upravu da je zatrudnjela. Mjesec dana nakon toga doživjela je spontani pobačaj i poslije nekog vremena zatražila od kluba da joj plati za razdoblje u kojem je igrala u drugom stanju prije nego što je saznala da je trudna.

Umjesto da isplati svoju bivšu igračicu, talijanski klub Volley Pordenone odlučio je protiv nje podignuti tužbu jer nije klub obavijestila da planira zatrudnjeti kad se priključila ekipi, kršeći tako uvjete iz ugovora.

To je sažetak događaja iz tužne sportske priče koja proteklih dana potresa Italiju, a koja je razotkrila diskriminaciju s kojom se suočavaju brojne sportašice u toj zemlji koje žele postati majke.

Lugli je na svojem Facebook profilu objavila dokumente iz kojih se vidi kako se klub sudu potužio da je zbog ranog odlaska svoje igračice postizao lošije rezultate te imao financijske troškove.

U razgovoru za La Repubblicu, odbojkašica je kazala da joj je klub, nakon što ih je obavijestila o spontanom pobačaju, ponudio da se vrati treninzima, ali da zbog tragedije nije bila u stanju to učiniti te da bi „radije skočila kroz prozor, nego išla u teretanu”.

„Nevjerojatno je da se 2021. godine trudnoća smatra nečim neprofesionalnim ili kriminalnim poput uzimanja kokaina ili pozitivnog testa na doping“, kazala je Lugli.

„Nevjerojatno je da se ženu ponižava na ovakav način čak i u njezinoj boli te da se koriste vrlo privatni detalji njezine priče“, dodala je.

Iz kluba se brane da nisu bili nekorektni prema svojoj bivšoj igračici, te da su klauzulu iz ugovora kojom se igračici zabranilo da zatrudni aktivirali tek nakon što je ona mnogo mjeseci nakon odlaska pokrenula zahtjev za odštetom zbog neisplaćene plaće.

Član uprave kluba Mauro Rossato rekao je kako mu je žao što je morao otpustiti igračicu zbog trudnoće, te da je vladin posao “pronaći načine kako omogućiti trudnim sportašicama da nastave zarađivati , ali i da pomogne klubovima kako bi podnijeli takve financijske udare”.

Slučaj je na površinu isplivao 9. ožujka, dan nakon Međunarodnog dana žena, a na njega su se osvrnule mnoge osobe iz sportskog i političkog života u Italiji.

”Dokaz nejednakosti je činjenica da žene moraju birati između majčinstva i posla i to je situacija koju Talijanke više ne mogu tolerirati”, napisala je na Facebooku Elena Bonetti, talijanska ministrica za obitelj i rodnu ravnopravnost, a s time se složio i ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

U razgovoru za Crux predsjednica talijanskog Hoda za život Virginia Coda Nunziante kazala je da ju je pogodio ovaj slučaj u kojem se na majčinstvo gleda kao da je riječ o prijestupu.

„Danas se ženu uvažava samo ako je uspješna na svojem radnom mjestu, kojem mora posvetiti svoje ‘tijelo i dušu’“, rekla je Coda dodavši kako društvo ženama koje rade mora pomoći “ostvarivati svoju majčinsku ulogu, što je upravo suprotno od onoga što se dogodili Lari Lugli”.