Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko pozvao je papu Franju da posjeti ukrajinsku prijestolnicu, unatoč aktualnim okolnostima, navodeći kako bi njegova prisutnost bila “ključ” za spašavanje života i postizanje mira, prenosi Reuters.

U svojemu priopćenju, Vatikan je potvrdio primitak Kličkova poziva datiranog 8. ožujka, i naveo kako Sveti Otac moli za Ukrajince.

“Vjerujemo da bi Papin dolazak u Kijev bio ključ spašavanja života i omogućavanja mira u našem gradu, našoj zemlji i izvan nje”, napisao je Kličko

Ako posjet nije moguć, Kličko je kao alternativu predložio videokonferenciju u kojoj bi, osim Pape, sudjelovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Apeliramo na vas, kao duhovnoga vođu, da pokažete samilost i stanete uz ukrajinski narod kako biste zajedno proširili poziv na mir”, stoji u pismu.

Nadbiskup Svjatoslav Ševčuk papu Franju je u posjet Ukrajini već pozvao prošloga mjeseca, prije ruske agresije.

U svojemu priopćenju, Vatikan je ponovio Franjine riječi s nedjeljnog Angelusa, koje eksplicitno poništavaju ruska opravdanja za invaziju na Ukrajinu:

“Ne postoje strateški razlozi koji mogu opravdati barbarska ubojstva djece, nevinih i nenaoružanih civila. Treba naprosto prekinuti neprihvatljivu oružanu agresiju prije nego se gradove pretvori u groblja. S bolom u srcu pridružujem svoj glas glasu običnih ljudi koji mole za okončanje rata. U ime Božje, neka se posluša glas onih koji trpe i neka prestanu bombardiranja i napadi! Neka se doista i odlučno krene putem pregovora i neka humanitarni koridori budu učinkoviti i sigurni! U Božje ime molim: zaustavite ovaj pokolj!”