Rimokatolički biskup Kijeva i Žitomira mons. Vitalij Krivickij objavio je na svojem Facebook profilu kako su ruski vojnici opljačkali bogosloviju u mjestu Vorzel ukravši pri tome kalež koji je Ivan Pavao II. koristio kada je slavio misu u Ukrajini 2001. godine.

„Ukrali su sve što se moglo ukrasti: klima uređaje, perilice rublja, računala, čak i rektorove tenisice u kojima je volio trčati. Ukradeni su i neki sakralni predmeti, uključujući kalež koji je na svetoj misi 2001. koristio Ivan Pavao II.”, napisao je biskup Krivickij koji je objavio i nekoliko fotografija koje prikazuju štetu učinjenu na zgradi bogoslovije.

Mjesto Vorzel u kojem je smještena bogoslovija nalazi se u Kijevskoj oblasti iz koje su se ruski vojnici prije nekoliko dana povukli.

„Barbari su oštetili nekoliko automobila, ali još uvijek su u voznom stanju. Neke sobe su oštećene u eksplozijama, ali zahvaljujemo Svemogućem Bogu što je spasio našu Alma Mater od daljnjeg uništenja“, napisao je Krivickij.

Biskup se zahvalio i lokalnim stanovnicima koji su već pristigli u bogosloviju kako bi pružili svoju pomoć, kao i lokalnom Caritasu te pozvao sve koje mogu da pomognu donacijama u obnovi bogoslovije:

„Naposljetku, Ukrajina, koju ćemo obnoviti nakon rata, će trebati duhovne vođe – svećenike. Molimo se da Gospodin pozove odabrane za ovo posebno poslanje“, zaključio je Krivickij.

Два дні, як ми повернулися до нашої семінарії у Ворзелі.
Її вигляд визиває смуток, але тішить, що всі залишилися…

Objavljuje Vitalii KryvytskyiSubota, 9. travnja 2022.