Novozelandski biskupi su izrazili solidarnost s muslimanskom zajednicom u toj zemlji nakon terorističkih napada na dvije džamije u gradu Christchurchu, donosi Crux. Svi katolički biskupi na Novom Zelandu su potpisali priopćenje u kojem stoji kako su duboko svjesni pozitivnih odnosa s muslimanima i užasnuti onime što se dogodilo na mjestu i u vrijeme molitve. „Duboko smo ožalošćeni zbog ubijenih i ozlijeđenih ljudi. Naša srca su uz njih, njihove obitelji i širom zajednicom“, piše u priopćenju.

Biskup Christchurcha Paul Martin je u posebnom priopćenju izjavio kako je užasnut nasiljem. „Riječi ne mogu opisati našu uznemirenost. Naše molitve su uz one koji pate“, izjavio je biskup Martin koji će misu za žrtve tragedije slaviti u subotu ujutro prema lokalnom vremenu.

U napadu na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu ubijeno je najmanje 49 osoba, a više od 20 ih je ranjeno. Napad se zbio tijekom molitve i predstavlja najgoru masovnu pucnjavu u povijesti Novog Zelanda.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern je napade okarakterizirala kao terorističke. “Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo predstavlja nezabilježen čin nasilja”, izjavila je. Napadnute su džamije u Masjid Al Nooru i Linwoodu. Nakon pucnjave su uhićene četiri osobe koje su ranije izražavale ekstremističke stavove. U jednoj džamiji je bila i cijela kriket-reprezentacija Bangladeša, ali nitko od njih nije ozlijeđen.

Na Novom Zelandu živi oko 5 milijuna ljudi, a njih 2,6 posto su pripadnici muslimanske zajednice, od čega su većina imigranti koji su u zemlju došli kao izbjeglice.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net