Katolička Crkva na Kubi pozvala je javnost na odbacivanje plana legalizacije istospolnih brakova koji je predložen u promjenama ustava, opisujući ga „kao ideološki kolonijalizam nametnut od strane bogatih država”. Nadbiskup Santiaga de Cuba, Dionisio Garcia, poručio je Kubancima kako ne bi trebali “ignorirati dar prirode“ zbog straha od užasnih posljedica.

Biskupska konferencija je svojim vjernicima poslala poruku u kojoj ih poziva na „traženje drugih pravnih načina za zaštitu homoseksualne zajednice”, donosi Rappler. „Ovaj argument se ne može koristiti za promjenu definicije institucije prirodnog poretka, kao što je brak“, stoji u poruci.

Kampanju za promjenu ustava, u kojem bi brak ubuduće trebao biti definiran kao zajednica dvoje ljudi, a ne muškarca i žene, predvodi Mariela Castro, kći bivšeg kubanskog predsjednika Raula Castra.

Nadbiskup Garcia je izjavio kako su ove ideje strane kubanskoj kulturi i proizlaze iz kulturnog imperijalizma moćnih zemalja koje koriste učinak globalizacije kako bi stvorile jedinstvenu kulturu koja prihvaća i usvaja svoje kriterije, dok istovremeno diskvalificira kriterije drugih.

Inače, nedavno je grupa od pet protestantskih zajednica također objavila priopćenje u kojem tvrde kako brak predstavlja isključivo zajednicu između muškarca i žene.

Promjene novog ustava, koji bi trebao izmijeniti onaj iz 1976. godine, već su dobile podršku parlamenta. U zemlji trenutno traje javna rasprava, dok bi se referendum o novim ustavnim promjenama trebao održati 24. veljače 2019. godine. Međutim, Katolička Crkva se nada da će se od onih ustavnih promjena, koje se odnose na istospolne brakove, odustati prije referenduma.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net