Katolička Crkva u Moldaviji upozorila je na opasnost vojne eskalacije i širenje rata u Ukrajini, uz tvrdnju da bi to značilo početak svjetskog rata, objavila je u ponedjeljak 6. ožujka KNA.

„To je ona poznata žigica na fitilju. Bila bi to tragedija, kad bi eksplodirala Transnistrija. To bi Moldaviju gurnulo u rat, uvod u treći svjetski rat”, je generalni vikar Kišnjevske biskupije u Moldaviji mons. Cesare Lodeserto za KNA.

Transnistriju, separatističku prorusku pokrajinu na istoku Moldavije, Rusija smatra posebnim područjem.

Prema mons. Lodesertovim riječima, trenutačno se u Transnistriji nalazi 1.500 ruskih vojnika i vojna oprema i oružje ukupne težine oko 26.000 tona. Ruski predsjednik Vladimir Putin prije nekoliko je tjedana otkazao sporazum iz 2012. kojim je Transnistrija proglašena dijelom Moldavije.

Kako je izjavio mons. Lodeserto, prije nekoliko dana u Transnistriji je proglašena mobilizacija svih muškaraca mlađih od 55 godina.

Generalni vikar također je govorio o propustima Europske unije, naglasivši kako je „apsolutno potrebno” da EU u tome području preuzme veću odgovornost i da Moldaviju približi Europi.

To je odavno trebala učiniti, ali europska politika, s izuzetkom pojedinih zemalja poput Njemačke i Poljske, do sada nije poklanjala veliku pozornost toj maloj, siromašnoj zemlji, rekao je monsinjor.

Upitan o mogućnostima okončanja rata, Lodeserto je dodao: „Mir zahtjeva hrabrost, uključujući i prihvaćanje mira koji ima svoje granice”. Problem prema njegovim riječima nije želja za mirom, ona postoji. „Najveći je problem pretpostavka za mir: spremnost na dijalog, a nje nema”. Mons. Lodeserto smatra da i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dijelom snosi odgovornost za to.

Katolici u Republici Moldaviji predstavljaju manjinu, s oko 20.000 članova. Biskupija Kišnjev postoji od 2001. sa sjedištem u istoimenoj moldavskoj prijestolnici. Više od 90 posto građana Moldavije pripadnici su Pravoslavne crkve.