U iščekivanju nove ekranizacije života Padra Pija u fokus katoličke javnosti došao je i redatelj filma o talijanskom svecu. Riječ je o 71-godišnjem Amerikancu talijanskog porijekla Abelu Ferrari, koji je karijeru započeo režiranjem pornografskih filmova.

U kasnijoj karijeri Ferrara se proslavio naslovima kao što su “Okorjeli policajac”, “Kralj New Yorka” i “Ms. 45”, a kako sam priznaje pogledom na popis njegovih uradaka “čovjek se zapita” kako to da sada režira film o životu talijanskog sveca.

Unatoč njegovoj prošlosti koja je bila povezana i s alkoholizmom kaže kako je u radu imao podršku crkvenih službenika i kapucina koji su ga savjetovali tijekom snimanja.

“Stvar je u tome da ti momci imaju optimističan pogled na stvari i ne sude nekome prema njegovim najgorim trenucima”, kazao je Ferrara u razgovoru za Associated Press pohvalivši kapucine koji su mu pomagali.

Iako je odgojen u katoličkoj obitelji, američki redatelj za sebe kaže da je budist, ali shvaćajući svoj odabir više kao “praksu negoli kao religiju”.

Ipak u intervjuu za InsideHook otkrio je koliko je snažan dojam na njega ostavio Jeruzalem kao mjesto u kojem je boravio Isus.

“To je vrlo snažan grad. Kada sam otišao tamo počeo sam gledati na Isusa kao na živog čovjeka… kada stojite na mjestu gdje je bio razapet sve se mijenja.”

Ferrarino zanimanje za katolicizam i njegova fascinacija Padrom Pijom nisu novost. Ferraru je s talijanskim svecem upoznao njegov djed koji je rođen u gradu nedaleko od Pietrelcine, rodnog grada Padra Pija.

Osim toga, katolički se momenti pojavljuju i u njegovim posljednjim filmovima, uključujući film “Pasolini” kojim je odao počast životu i nasilnoj smrti talijanskog redatelja Piera Paola Pasolinija te film “Marija”, o glumici (Juliette Binoche) koja je u jednoj od svojih uloga utjelovila Mariju Magdalenu. Potonji je film osvojio Veliku nagradu žirija u Veneciji 2005. godine.

Zanimljivo, Ferrarin film o Padru Piju, koji bi trebao biti premijerno prikazan na festivalu u Veneciji koji se održava od 31. kolovoza do 10. rujna, izostavlja mnoge javno poznate događaje iz života sveca te se koncentrira na rane godine njegova svećeništva. Poseban je fokus na 1920. godini kada su socijalisti došli na vlast u San Giovanniju Rotondu što je izazvalo nemire u mjestu tijekom kojih je poginulo 14 ljudi.

“Razmišljao sam o spoju između masakra i njegovih stigmi kako se oboje događa na istom mjestu u isto vrijeme… Mislim, kako da ne snimiti film o tome?”, kazao je Ferrara.

U razgovoru za CNA kapucin Alexander Rodriguez kazao je da film preporučuje svima. Ustvrdio je da je opis svečeva života 90 posto točan te da se temelji na pismima koje je Padre Pio slao svojem provincijalu i duhovniku.

Rodriguez je otkrio i kako je s Shiom LaBeoufom posjećivao egzorcista kako bi glumac koji utjelovljuje Padra Pija saznao što više o sotoni, opsjednuću i svečevim intenzivnim sukobima s demonskim silama. Osim toga, zajedno su posjećivali svećenika koji slavi tradicionalnu latinsku misu kako bi LaBeouf naučio glavne dijelove obreda kako ga je slavio talijanski svetac. Upravo je iskustvo te mise pomoglo LaBeoufu u njegovu obraćenju.