Tiskovni ured Svete Stolice objavio je pojedinosti trodnevnog posjeta kardinala Mattea Marie Zuppija Washingtonu, D.C. kao posebnog izaslanika pape Franje, uključujući susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, kao i razgovore s Helsinškom komisijom i s nekoliko članova američkog Kongresa.

Od 17. do 19. srpnja, kardinal Matteo Maria Zuppi, posebni izaslanik pape Franje za promicanje mira u Ukrajini, boravio u Washingtonu, D.C., čineći tako još jedan korak u okviru misije ublažavanja patnji ratom pogođenog ukrajinskog naroda i promicanja puta prema miru.

Posjet je uslijedio nakon posjeta Kijivu, tijekom kojeg se kardinal Zuppi susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodymirom Zelenskijem, te Moskvi, gdje je razgovarao s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom i drugim vladinim visokim dužnosnicima.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u srijedu, 19. srpnja u priopćenju za medije da je kardinala Zuppija tijekom posjeta američkom Kapitolu pratio dužnosnik vatikanskog Državnog tajništva, kako bi nastavio misiju koju mu je povjerio papa Franjo i u tom se svojstvu susreo s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, Joeom Bidenom.

Po dolasku u Apostolsku nuncijaturu, 17. srpnja navečer, kardinal Zuppi razgovarao je s nadbiskupom Timothyjem Brogliom, predsjednikom Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, navodi se u priopćenju. Tijekom tog susreta prelati su razmijenili mišljenja o ratu u Ukrajini i o inicijativama Svete Stolice s ciljem pomoći žrtvama i vođenju k miru.

Sljedećeg jutra, 18. srpnja vatikanska delegacija, uključujući apostolskog nuncija, izabranog kardinala mons. Christophea Pierrea i mons. Séamusa Patricka Horgana, prvog savjetnika Apostolske nuncijature u SAD-u, susrela se s članovima Povjerenstva za sigurnost i suradnju u Europi (Helsinška komisija) Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Tijekom tog susreta kardinal Zuppi prikazao je narav i razvoj misije koju mu je Papa povjerio, a prisutni su raspravljali o načinima kako bi se misija mogla učiniti učinkovitijom.

U utorak poslijepodne, 18. srpnja, Papinog posebnog izaslanika i ostale članove vatikanske delegacije primio je predsjednik Joseph R. Biden u Bijeloj kući. U priopćenju se navodi da je kardinal Zuppi uručio pismo Svetog Oca predsjedniku Bidenu, u kojem se ističe Papina tuga zbog patnji prouzročenih ratom.

Sastanak, koji je započeo malo iza 17 sati i trajao više od sat vremena, protekao je u srdačnoj atmosferi i uzajamnom slušanju, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice, dodajući da je tijekom susreta potvrđena spremnost potpori humanitarnim inicijativama, posebice za djecu i one najosjetljivije, nastojeći odgovoriti na hitnost i poticati putove mira.

Priopćenje Tiskovnog ureda Svete Stolice, zaključeno je ističući da je u srijedu ujutro, 19. srpnja vatikansko izaslanstvo nazočilo molitvenom doručku u Kongresu, tijekom kojeg je kardinal Zuppi imao priliku izvijestiti sudionike o sastancima koje je imao tijekom ranijih faza svoje mirovne misije.

Tom je prigodom, kako se navodi u izjavi, izražena zahvalnost naporima Svete Stolice i istaknuta je odgovornost svakog pojedinca u pridonošenju mira.

U intervjuu za Vatican News, apostolski nuncij u Washingtonu izrazio je nadu da će misija kardinala Zuppija dovesti do napretka na humanitarnom planu, posebice u pogledu djece koja su odvedena iz Ukrajine u Rusiju.

Izabrani kardinal, mons. Christophe Pierre, koji je bio nazočan na susretima s Papinim posebnim izaslanikom, rekao je: Predsjednik Biden je pozorno slušao i izrazio je zadovoljstvo Papinom inicijativom, te smo imali dugu razmjenu o stajalištima Predsjednika i gledištima Svetog Oca po tom pitanju.

Kardinal Zuppi inzistirao je na tome da Vatikan želi dati svoj doprinos, iako nema potpuni potencijal da odmah riješi sve probleme. Svjesni smo njihove složenosti, istaknuo je izabrani kardinal mons. Pierre.

Apostolski nuncij u SAD-u dodao je da, iako za sada nema očiglednih rezultata, važno je uložiti sve napore za one koji pate. Mislim da se ovdje, u raznim susretima koje je kardinal Zuppi imao, pokazalo da su ljudi vrlo osjetljivi na tu dimenziju i da su spremni pomoći.

Na diplomatskoj razini, novoizabrani kardinal, mons. Christophe Pierre, istaknuo je da je doprinos Crkve ključan u životu svijeta: Sveta Stolica je dio svijeta, a posljedice rata su strašne za ljude. Govorim o izbjeglicama, o stradalima, o traumama, posebice o pitanju djece.

A kao diplomat mons. Pierre, zaključio je: “Moramo raditi korak po korak. Radimo prvi korak kada je to moguće, a jedan od tih koraka je upravo ono što kardinal Zuppi čini, bez pretenzija da možemo sve riješiti, a ipak imamo puno nade za budućnost.”