Talijanski kardinal Camillo Ruini, nekadašnji bliski suradnik sv. Ivana Pavla II. te bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije, izjavio je kako se moli da papa Franjo odbije prijedlog iz završnog dokumenta nedavno održane Sinode o Amazoniji koja je preporučila ređenje oženjenih muškaraca.

„U Amazoniji, kao i u nekim drugim krajevima svijeta, problem je manjak svećenika koji uzrokuje nemogućnost slavljenja svete mise. Zato mi je jasno kako postoji pritisak za svećeničkim ređenjem đakona”, rekao je u razgovoru za talijanske medije cijenjeni kardinal koji je dugo bio u službi kao generalni vikar Rima (predsjedao je i povjerenstvom koje je istraživalo viđenja u Međugorju) i odmah nastavio:

„Ali, smatram kako je to pogrešan izbor. I molim se te nadam da Papa neće prihvatiti prijedlog Sinode u svojoj pobudnici.”

Kardinal je, prenosi američki CNA, potom objasnio zašto bi odluka o izuzeću od celibata za svećenike u Amazoniji bila, kako smatra, pogrešna. Prvi je razlog iznimna „erotizacija” svijeta i, u kontekstu toga negativnog procesa, celibat kao znak „posvećenosti Bogu i bližnjemu”.

„Odreći se celibata, pa čak i na samo jednome mjestu u Crkvi, jest podilaženje duhu svijeta koji je uvijek pokušavao infiltrirati se u crkvene strukture i koji se sigurno ne bi zadovoljio samo iznimkama u Amazoniji”, upozorava kardinal.

Drugi razlog jest kriza braka koja pogađa cijela društva i, kaže kardinal, sasvim bi sigurno pogađala i brakove ređenih svećenika i utjecala na njihovo duhovno i ljudsko stanje, kao i ono njihovih supruga.

Jedino rješenje za manjak svećenika, rekao je Ruini, može biti duhovne prirode.

„Mi kršćani moramo biti bliži Bogu u svojim životima, truditi se usmjeravati ih prema svetosti i neprekidno se moliti za to”, rekao je.

Podsjetimo, u završnom dokumentu nedavno održane Sinode se predlaže “da se za svećenika rede prikladni i cijenjeni muškarci iz zajednice, koji su imali plodan stalni đakonat, adekvatnu formaciju za svećenika te legitimno zasnovanu i stabilnu obitelj”.

Završni sinodalni dokument nema obvezujuću snagu za katolike, ali to dobrim dijelom ima apostolska pobudnica nastala na temelju zaključaka Sinode koju papa Franjo kani objaviti do kraja godine.

Goran Andrijanić | Bitno.net