Münchenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx pozvao je njemačke državne institucije na snažniji angažman u suočavanju s problemom seksualnog zlostavljanja, ustvrdivši da nitko u tom pogledu ne čini više od Crkve, objavila je KNA.

Kardinal Marx je u ponedjeljak 19. prosinca u razgovoru s novinarima u Münchenu načelno podržao uspostavu neovisnog povjerenstva za žrtve zlostavljanja. Država bi trebala nešto učiniti, ali ako namjerava uspostaviti povjerenstvo, onda ono ne bi trebalo biti nadležno samo za slučajeve što su se dogodili u Crkvi, „nego za sve“, rekao je kardinal.

Bavarski ministar pravosuđa Georg Eisenreich predložio je uspostavu takvog povjerenstva, što je iznenadilo kardinala Marxa. Nedavno je organiziran razgovor između Crkve i vlade o toj temi, u kojemu očito nije spomenuta ministrova inicijativa. Kardinal je očekivao „da se i nas priupita“ o tome, rekao je.

Marx je za to da se država snažnije angažira, ali tada bi se morali obuhvatiti svi slučajevi zlostavljanja, a ne samo oni u Crkvi. Štoviše, rekao je kako mu nije poznato da je igdje drugdje u pogledu rasvjetljavanja slučajeva zlostavljanja učinjeno „i približno onoliko, koliko smo mi dosad učinili“, misleći pritom na angažman Crkve u tom smislu.

Izrazio je i nerazumijevanje zbog tvrdnje izrečene u njemačkoj javnosti da Crkva u pogledu slučajeva zlostavljanja ne može i ne želi ništa poduzeti. „To je nevjerojatno“, rekao je, dodavši da mu nije jasno kako se tako nešto uopće može reći o Münchenskoj nadbiskupiji. Podsjetio je da je nadbiskupija osnovala savjet za osobe pogođene zlostavljanjem, kao i neovisno povjerenstvo za te slučajeve.

Država može ocjenjivati mjere prevencije u svim područjima i to je dobro, rekao je kardinal Marx, zaključivši kako naprosto ne stoji tvrdnja da Crkva ništa ne čini, prenosi KNA.