Münchenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx (66) nije na raspolaganju za mogući drugi mandat na čelu Njemačke biskupske konferencije, priopćio je u pismu njemačkim biskupima u utorak 11. veljače, javlja njemački Vatican News, a prenosi IKA.

Na programu proljetnog zasjedanja Njemačke BK u ožujku u Mainzu su i izbori, a mandat predsjednika traje šest godina. Kardinal Marx u pismu članovima NJBK navodi kako će na kraju mogućega novog mandata imati 72 godine i zapravo biti pri kraju svoje službe nadbiskupa Münchena i Freisinga te smatra da bi „na red trebali doći mlađi naraštaji”.

Dodaje kako je već prije dugo vremena odlučio da se neće ponovno kandidirati, no „samo po sebi je razumljivo da će i dalje biti aktivan u biskupskoj konferenciji i posebno se zauzeti na sinodalnom putu, koji je dobro započeo”. Istodobno želi ponovno biti prisutniji u svojoj nadbiskupiji u kojoj se planira započeti „sveobuhvatni strateški proces”.

Kardinal Reinhard Marx najprominentniji je predstavnik Crkve u Njemačkoj te kroz rad u Vijeću kardinala i Vijeću za ekonomiju blizak suradnik pape Franje. Unatoč tome, zajedno s dijelom njemačkog episkopata našao se u raskoraku s Vatikanom oko nedavno započetog “sinodalnog puta“. Kritičari tvrde da taj proces predstavlja protestantizaciju Crkve te da bi mogao dovesti do raskola.

Bitno.net