Nadbiskup Abidjana kardinal Jean Pierre Kutwa uputio je poruku uslijed zabrinjavajućih društveno-političkih previranja povodom skorih predsjedničkih izbora u Obali Bjelokosti.

Nemire je u prvom redu uzrokovala ponovna kandidatura predsjednika Alassanea Quattare za treći mandat, dok je njegov protukandidat Henri Konan Bédié (86), predsjednik Demokratske stranke Obale Bjelokosti (Pdci) koji je već bio na čelu države u razdoblju od 1993. do 1999. godine.

Zbog ponovne kandidature aktualnog predsjednika Quattare snažno su se sukobili, s jedne strane oni koji traže poštovanje Ustava, prema kojem su moguća isključivo dva uzastopna mandata, a s druge oni koji su na strani Predsjednika koji ne smatra da krši zakon budući da je novi Ustav na snazi od 2016. godine, dok su njegova dva mandata prethodna. Upravo je to bio povod snažnim sukobima u zemlji, koji su, među ostalim, prouzročili pravo krvoproliće uz brojne poginule i ozlijeđene te oštećenje materijalne imovine. Kardinal je takve događaje osudio i nazvao „nedopustivim nasiljem“ te pozvao na mir, dijalog i poštovanje prava i zakona, odnosno svega onoga što je potrebno za izgradnju moderne i mirne države.

Nema mira bez pravde, a pravde nema bez oprosta; na to želim podsjetiti sve one koji u svojim rukama drže budućnost našeg naroda kako bi i u teškim vremenima radili u svjetlu dobra i za opću dobrobit svih ljudi. Pomirenje nakon krize nužno je za ujedinjenje i ponovni početak, istaknuo je kardinal i pozvao sve na suradnju u pronalaženju rješenja za nastalu krizu koja prema trenutačnom stanju ne upućuje na bolje sutra. Kardinal je također pozvao na poštovanje temeljnih državnih zakona koji uključuju priznanje prava, sloboda i dužnosti države.

Duboko sam uvjeren da je poštovanje zakona važnije i na kraju znači više nego izborna pobjeda. Pozvao je sve državljane na civiliziran pristup i obraćanje pozornosti prema zakonima kako bi im to pomoglo živjeti u pravednosti, pomirenju i miru, da bi nadolazeće predsjedničke izbore organizirali skladno, bez nasilja.

Kardinal se na kraju s poštovanjem obratio samom Predsjedniku Republike, šefu države, izrazivši pritom, kako sam kaže, svoje „skromno mišljenje“ prema kojem još jedna njegova kandidatura za predsjednika na predstojećim predsjedničkim izborima nije potrebna. Prema kardinalovim riječima, dužnost Predsjednika kao vrhovnog poglavara države jest braniti Ustav i državno jedinstvo kako bi se postigao mir u državi. Stoga je zajamčio svoje molitve za poštovanje zakona i prava, posebice kada se radi o poštovanju prava na život. Bilo kakav oblik nepravde uzrokuje nerede, zaključio je kardinal Kutwa te poručio da samo pravda koja priznaje prava i dužnosti svakog čovjeka može donijeti mir.