Nikad nije kasno za zaštitu i promicanje dostojanstva ljudskog bića. Stoga je Kanadska biskupska konferencija (CCCB) pozvala zakonodavce da preispitaju nacrt prijedloga zakona C-7 čiji je cilj proširiti kriterije prihvatljivosti eutanazije i potpomognutog samoubojstva, isključujući mjerilo razumne predvidljivosti naravne smrti koje trenutno predviđa Nacionalni kazneni zakon.

Zastupnički dom je 18. prosinca odobrio zakonski prijedlog, u trećem čitanju, dok je Vrhovni sud u Québecu odlučio dodijeliti saveznoj Vladi dvomjesečno produljenje po isteku roka, kako bi mogla donijeti zakon. Stoga su biskupi uputili apel zakonodavcima da „savjesno preispitaju” takav nacrt prijedloga zakona, prije službene parlamentarne provjere. To bi pokazalo odgovornost i transparentnost te osiguralo povjerenje Kanađana u članove Parlamenta.

Ponovno ističući odlučno suprotstavljanje svim oblicima eutanazije i potpomognutoga samoubojstva, biskupi su također napomenuli da su posebno zabrinuti ubrzanim i bezobzirnim tempom kojim Vlada pokušava odobriti prijedlog zakona C-7. Zakonodavni se postupak nastavio zaobilazeći zakonitu demokratsku raspravu unatoč brojnim upozorenjima organizacija koje se bave osobama s invaliditetom, i liječnika o razornim posljedicama takvog prijedloga. Vezano uz to, biskupi su naglasili da je jedno nedavno provedeno istraživanje istaknulo važnu činjenicu, kako većina Kanađana strahuje da će, kad se omogući medicinski potpomognuta smrt, zdravstveni sustav početi ignorirati potrebu za dugotrajnom skrbi, kao i kronične bolesti.

Jednako tako zabrinjava i otezanje parlamentarne provjere o utjecaju eutanazije i potpomognutog samoubojstva u Kanadi te o stanju palijativne skrbi, koje su već ranije zatražene – nastavili su biskupi. Ali unatoč svemu tome, izvršna vlast i dalje namjerava nastaviti raditi na tom prijedlogu zakona što je brže moguće kako bi proširila pristup eutanaziji. Osim toga, Katolička Crkva u Kanadi ističe da takav nacrt prijedloga zakona, koji će imati negativan utjecaj na pojedince kao i na društvo u cjelini, zapravo zaslužuje više vremena za raspravu od strane svih građana. To je još očiglednije u svjetlu slabosti i krhkosti koje je svjetska pandemija razotkrila unutar zdravstvenog, društvenog, i sustava pomoći te u njihovoj dostupnosti najugroženijima.

Biskupi su na kraju pozvali kanadske katolike, druge vjerske zajednice i sve ljude dobre volje da se bolje upute o sadržaju i ozbiljnim moralnim primjenama nacrta prijedloga zakona C-7, kako bi mogli neposredno izraziti prigovore i zabrinutost mjesnim zastupnicima i senatorima. Priopćenje kanadskih biskupa završava zazivom svetom Josipu, zaštitniku opće Crkve, za posredovanje u tim teškim trenutcima.