Konzumacija marihuane, osim u zdravstvene svrhe, i dalje je grijeh, poručili su kanadski biskupi nakon što je premijer Justin Trudeau najavio njezinu dekriminalizaciju.

“Vrlina umjerenosti, kako stoji u Katekizmu Katoličke Crkve, omogućuje nam izbjegavanje svake prekomjernosti: zloupotrebe hrane, alkohola, duhana ili lijekova”, izjavio je mons Frank Leo, generalni tajnik Kanadske biskupske konferencije, dodavši da “na poseban način Katekizam ističe kako je konzumacija bilo koje droge, osim u strogo terapeutske svrhe, težak grijeh jer nanosi štetu ljudskom zdravlju i životu”.

Zakon o kanabisu koji je podržala liberalna vlada premijera Trudeaua izglasan je u oba doma parlamenta, a 21. lipnja dobio je i kraljevski pristanak. Na snagu bi trebao stupiti 17. listopada čime će Kanada postati jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja je u potpunosti legalizirala korištenje marihuane u rekreacijske i medicinskesvrhe. Prvi je to učinio Urugvaj.

Kako javlja Catholic Herald, prema novom zakonu odrasle će osobe smjeti posjedovati do 30 grama kanabisa, uzgajati do četiri biljke marihuane po kućanstvu te koristiti kanabis za pravljenje jestivih proizvoda. Osobe između 12 i 18 godina moći će posjedovati do 5 grama. Kanabis će se prodavati u posebnim trgovinama.

O legalizaciji je progovorio i nadbiskup Ottawe, Terrnece Prendergast: “Upotreba supstanci, bez obzira radilo se o marihuani, nekoj drugoj drogi ili opioidima, u rekreacijske svrhe dio je šireg vala konzumacije supstanci koje omogućuju ljudima bijeg od onoga što percipiraju teretima i izazovima života”.

“Naša tijela dana su nam na korištenje, ali ćemo jednog dana morati Bogu položiti račun o tome kako smo ih koristili i brinuli o njima. Je li doista dobra ideja svjesno uzimati supstancu koja šteti? Je li to mudro upravljanje?”, zaključio je nadbiskup.

Tino Krvavica | Bitno.net

Štetne posljedice konzumacije marihuane

Skupina francuskih znanstvenika na čelu sa psihijatrom Laurentom Karilom objavila je 2014. članak u časopisu „Current Pharmaceutical Design“, kao sažetak svih znanstvenih dokaza o brojnim štetnim učincima dugotrajne konzumacije marihuane.

Prema istraživanju Karile i njegovih kolega, glavne posljedice su:

– slabljenje mentalnih funkcija poput pamćenja, pažnje, sposobnosti planiranja i rješavanja problema

– veći rizik od oštećenja jetre (masna jetra, fibroza), respiratornih (bronhitis, emfizem) i kardiovaskularnih smetnji (infarkt, aritmija)

– veći rizik od psihoze i depresije

– rizik od raka

– slabljenje seksualnih i reproduktivnih funkcija

– simptomi apstinencije: razdražljivosti, agresivnost, nesanica, povišena tjelesna temperatura, pojačano znojenje, anksioznost, gubitak apetita, promjene raspoloženja, glavobolja, bolovi u želucu, tremori

Popisu treba nadodati već potvrđeno oštećenje živčanog tkiva u mozgu (područje hipokampusa i amigdale) te slabiju učinkovitost u školi i na poslu.

Osim gore navedenog, poznato je i istraživanje Američke akademije znanosti o negativnim učincima marihuane na inteligenciju, koje je pokazalo da mladi koji konzumiraju marihuanu imaju mogućnost nepovratnog smanjenja IQ-a.