Savezne američke države New York i New Jersey pokrenule su istrage vezane za optužbe za seksualno zlostavljanje od strane katoličkog klera.

Državna tužiteljica New Yorka, Barbara Underwood, uputila je sudski poziv prema svih osam biskupija te države, tražeći od njih sve dokumente vezane za optužbe i saznanja prikupljena unutarnjim crkvenim istragama, kao i uvid u isplate žrtvama.

Nove istrage pokrenute su nešto više od tri tjedna nakon što je u izvještaju koji je sastavila narodna porota u Pennsylvaniji objavljeno kako je u toj saveznoj državi preko 1000 djece bilo zlostavljano od strane oko 300 svećenika.

“Izvještaj Pennsylvanijske narodne porote iznio je na svjetlo iznimno uznemirujuće i izopačene čine katoličkog klera, potpomognute kulturom tajnovitosti i prikrivanja u biskupijama”, stoji u izjavi državne tužiteljice države New York. “I žrtve u New Yorku zaslužuju da ih se sasluša – i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo im omogućili pravdu koju zaslužuju”, naglasila je.

Biskupi su sa svoje strane izrazili spremnost na suradnju s državnom tužiteljicom. “Nije iznenađujuće da državna tužiteljica želi započeti civilnu istragu. Nadbiskupija grada New Yorka, kao i drugih sedam biskupija u državi, spremna je i voljna surađivati s njom u istrazi”, izjavio je glasnogovornik nadbiskupije grada New Yorka Joseph Zwilling.

I biskupska konferencija države New Jersey u svojoj je izjavi navela kako će „u potpunosti surađivati“ s istražiteljima njihove države, istaknuvši kako je od 2002. Crkva obavještavala tužiteljstvo te zemlje o svim pritužbama vezanim za zlostavljanje.

“Želim naglasiti kako New Jersey nije Pennsylvania – razdvaja nas više od rijeke Delaware”, rekao je izvršni direktor biskupske konferencije Patrick Brannigan.

Državna tužiteljstva New Yorka i New Jerseya objavila su i telefonske brojeve na koje pojedinci mogu iznijeti prijave zlostavljanja od strane klera, a New York je učinio dostupnim i online obrazac za prijave, tako da je uz već zabilježene slučajeve optužbi za seksualno zlostavljanje, one u sklopu unutarnjih crkvenih istraga, moguće pojavljivanje i novih.

Ivo Džeba | Bitno.net