Sirija, Jacques Behnan Hindo

U krvoprolićima u Bruxellesu, nakon onih u Parizu, nevini narod nažalost bere plodove onoga što su europske vlasti i društvo posljednjih godina sijali u Siriji i Iraku – ustvrdio je katolički sirijski nadbiskup Jacques Behnan Hindo govoreći o atentatima u belgijskom glavnom gradu, a prenijela agencija Fides.

U raščlambi nadbiskupa Hinda, koji je na čelu sirijsko-katoličke biskupije Hassakè-Nisibi, vrlo su razvidne brojne odgovornosti europskih i zapadnih čelnika, a uvjetovane su kratkoročnim egoističkim interesima.

Glavni geopolitički cilj raznih europskih čelnika sve donedavno bio je pad Assadove vlade, oni su pak džihadističke ratnike Al-Nusre proglašavali „umjerenim islamistima“, a Rusiju su kritizirali jer je napadala džihadistička uporišta, tvrdeći da su se ruski napadi trebali usredotočiti jedino na takozvanu Islamsku državu – kazao je nadbiskup.

Nadbiskup Hindo tvrdi da mnoge zapadne vlade ne namjeravaju prekinuti povlaštene odnose s državama i financijskim moćnicima, koji novcem i ideologijom hrane terorističku mrežu. Europski čelnici i cijeli Zapad već desetljećima održavaju povlaštene odnose sa Saudijskom Arabijom i emiratima Arapskoga poluotoka – ustvrdio je nadbiskup Hindo dodajući:

Tim su državama u posljednjim desetljećima omogućili da u cijeloj Europi, također i Belgiji, financiraju izgradnju mreže džamija u kojima je propovijedan vahabizam, ideologija koja truje islam, a ideološka je osnova za sve džihadističke skupine. Sve je to posljedica prevladavajuće gospodarske logike i milijardskih ugovora s vlasnicima nafte. Prihod novca i dobara održava terorističke središnjice – kazao je nadbiskup.

Europski odgovor izbjeglicama znak je slabosti i zbunjenosti europskih čelnika. Što se tiče izbjeglica Europa je odlučila biti turski talac. Shvaćam europske teškoće, ali podsjećam da broj izbjeglica prihvaćenih 2015. godine u Europi ne nadmašuje 0,2% stanovništva, dok je njihov postotak u maloj državi poput Libanona gotovo 50%. Shvaćam suze Europskoga Povjerenika za vanjsku politiku. Ali podsjećam da već pet godina ubijaju Sirijske muslimane i kršćane, žene, muškarce i djecu. Za njima nitko ne plače – zaključio je nadbiskup Hindo.

Radio Vatikan | Bitno.net