Izvješće “Crkva u Poljskoj 2023.”, predstavljeno na tiskovnoj konferenciji u Varšavi, istaknulo je velike razlike između Poljaka mlađih od 40 i onih starijih od 50, prenosi Pillar.

U sažetku izvješća kojega je pripremila poljska Katolička novinska agencija (KAI) u suradnji s Institutom za naslijeđe poljske nacionalne misli (IDMN) istaknuto je kako je “slabljenje vjere” posebno izraženo u mlađim generacijama.

“Dok u starijoj generaciji još uvijek imamo visoke stope identifikacije s Crkvom i deklaracije vjere u Boga (88%), u srednjoj generaciji već postoji određeno slabljenje vjere, dok je slučaj mlađe generacije sasvim drugačiji”, navodi se.

Predsjednik KAI-a Marcin Przeciszewski istaknuo je kako posebno velike razlike postoje po pitanju prakticiranja vjere. “Starija generacija prakticira vjeru. S druge strane, mladi naraštaj podijeljen je gotovo napola: na one koji vjeruju i one koji se distanciraju od Crkve”, kazao je.

U izvješću je istaknuto kako se posebno veliki pad uočava ako se situacija usporedi s onom otprije 20 godina. Broj ljudi koji se smatraju redovitim praktikantima pao je za više od trećine u odnosu na to razdoblje.

Prema poljskom Institutu za statistiku katoličke crkve (ISKK), u dva desetljeća udio Poljaka koji posjećuju nedjeljnu misu pao je s 47% na 28%.

Sažetak izvješća ukazao je da se zbog svega navedenog može govoriti o “poremećaju u međugeneracijskom prijenosu vjere”, a pad je zabilježen i u broju bogoslova. Dok su 2000. biskupijske i redovničke bogoslovije brojale ukupno 6800 svećeničkih kandidata, danas ih je 1900.

S pozitivne strane, izvješće je pokazalo da Katolička Crkva pruža više usluga potrebitima od ijedne druge institucije u zemlji kroz mrežu Caritasa, koja se iskazala i tijekom agresije na Ukrajinu tijekom koje je Caritas pružio pomoć za oko dva milijuna izbjeglica.

Unatoč padu broja bogoslova, ukupni broj svećenika je na najvišoj razini. 34.700 svećenika, među kojima su i oni koji trenutno službu vrše u inozemstvu, opslužuje 10.352 župe u 45 biskupija.

Osim toga, broj novih zajednica u Crkvi povećao se za 50% u posljednjih 25 godina, uz posebno bilježenje rasta muških molitvenih skupina.