Ägidius Zsfikovics, biskup austrijskog grada Eisenstadta koji se nalazi u blizini granice s Mađarskom, odbio je dopustiti postavljanje na crkvenom zemljištu ograde koja ima za cilj spriječiti izbjeglice da ulaze u Austriju. U razgovoru za austrijski dnevni list Kurier biskup je rekao kako to ne može dopustiti, posebice “ne u Godini milosrđa”.

“Ograda na granici u potpunoj je suprotnosti s Evanđeljem i jasnim apelima koje je papa Franjo uputio Europi”, izjavio je Zsfikovics, dodajući kako je to posebice izraženo u njegovoj biskupiji koja je desetljećima djelovala u sjeni “Željezne zavjese”, odnosno graničila sa zemljom nekadašnjeg komunističkog bloka.

“U nekoliko zadnjih mjeseci učinili smo sve kako bismo otvorili vrata ljudima kojima je potrebna pomoć. Nismo im dali samo krov nad glavom, nego smo ih i dočekali otvorena srca i jamčili im dostojanstvo”, objasnio je austrijski prelat.

Biskup je objasnio kako nema prigovora na policijska vozila na zemljištu koje pripada Crkvi, ali se “sve u njemu protivi građenju ograde”.

“Odrastao sam kraj Željezne zavjese i iskusio sam poniženja na graničnim prijelazima… Moramo ih prekinuti u ime humanosti”, dodao je biskup koji je koordinator pomoći izbjeglicama u Austriji u ime COMECE-a, Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske zajednice.

Austrijska katolička agencija Kathpress objavila je kako je odbijanje biskupa da postavi ogradu na crkvenom zemljištu rezultiralo rupom u ogradi u blizini graničnog prijelaza Moschendorf.

Čini se kako neki vjernici u njegovoj biskupiji ovu odluku nisu primili najbolje. Glasnogovornik biskupije Dominik Orieschnig rekao je kako su primili prosvjede od “ljudi koji sebe zovu katolicima”, ali da bi pristajanje biskupije na građenje ograde bilo oglušivanje na jasan Papin apel.

“Izbjeglička kriza očito je kušnja za kršćanstvo. Naša odluka ne znači da ne razumijemo strahove i zabrinutost naših ljudi. Ali, odgovoriti na situaciju s građenjem zidova i ograda naprosto nije u skladu s kršćanskim etosom. Mora postojati neki drugi odgovor”, rekao je glasnogovornik za Radio Vatikan.

Katolička Crkva u Austriji trenutačno vodi brigu o oko 43.000 izbjeglica.

Nakon što su prošle godine podigli ograde prema Italiji i Sloveniji, Austrija je počela podizati ogradu i prema Mađarskoj.

Goran Andrijanić | Bitno.net