Od smrti brata pape emeritusa Benedikta XVI. Georga Ratzingera u ljeto 2020., njegova je kuća u Regensburgu prazna, a sada u njoj živi osmero ukrajinskih izbjeglica.

Nove štićenike dočekao je mjesni biskup Rudolf Voderholzer, i darovao im pivo, limunadu i ikonu Djevice Marije kao dar dobrodošlice.

Kako je izvijestio Tiskovni ured biskupije, riječ je o obitelji ukrajinskoga pravoslavnog svećenika i jedne bake. Došli su iz malog grada Horišni Plavni, oko 130 kilometara jugoistočno od Kijiva. Budući da im se tek trebalo roditi četvrto dijete, pobjegli su automobilom preko Moldavije, Rumunjske, Mađarske i Austrije. U međuvremenu im se pridružila još jedna mlada žena iz svećenikove zajednice sa svojom kćeri.

Kuća u Regensburgu u u vlasništvu je crkvene zaklade, a u smještaju su posredovali Caritas i Bahnhofsmission. Svećenici koji su pripadali kolegijalnom samostanu Sankt Johann organizirali su najpotrebniji namještaj, a susjedstvo je prikupilo posuđe, odjeću i dječje igračke. Taj samostan će izbjeglicama iz Ukrajine staviti na raspolaganje još dva posjeda.